Супутник Притули ICEYE: бійці ЗСУ зможуть "бачити через перешкоди"

Щільна хмарність чи навіть стіни будівель не будуть перешкодами для виявлення ворога
Супутник Притули ICEYE: бійці ЗСУ зможуть "бачити через перешкоди"
Супутник (Фото: pexels)
18 Серпня 2022, 21:40
читать на русском

Фонд Сергія Притули оголосив 18 серпня про покупку за зібрані українцями гроші "народного супутника".

Як повідомляє Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України, супутники компанії ICEYE, дозволяють за будь-яких погодних умов сканувати об'єкти.

ICEYE це не просто компанія, у якої у володінні є група супутників, які роблять якісну зйомку високої якості. Супутники ICEYE проводять зйомку за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR), яка дозволяє в будь-який час доби й за будь-яких погодних умов сканувати об'єкти. Системи SAR завдяки автоматичному розпізнаванню об'єктів із застосуванням розподіленого радіолокаційного зображення та цифрової обробки сигналів здатні бачити через перешкоди. Тобто, грубо кажучи, не те щоб щільна хмарність, а навіть стіни будівель для цієї системи не перешкода, - йдеться у повідомленні.

В управлінні страткомунікацій показали приклад знімків, які отримають ЗСУ завдяки придбаному супутнику:

Так от останній, нижній знімок, це саме те, що отримуватимуть наші захисники, - додали у страткомі.

Нагадаємо, що 22 червня телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков відкрили збір коштів, в якому попросили українців зібрати 450 млн гривень на три БПЛА Bayraktar. Але українці лише за три доби зібрали 600 млн гривень, тому з трьох запланованих планували купити чотири.

27 червня компанія Baykar оголосила, що не візьме гроші за БПЛА, оскільки зворушені солідарністю українців щодо збору коштів через благодійний фонд Сергія Притули. Українці їх отримають безплатно.

Після довгих консультацій з головнокомандувачем ЗСУ, міністром оборони, військовими експертами та ін. було ухвалено рішення купити за ці "народні мільйони" супутник ICEYE та річну підписку на його зйомку.