Бавовни буде багато: Притула розповів, на що витратили гроші, які українці збирали на "народні Байрактари"

Україна закупила супутник
Головне
Бавовни буде багато: Притула розповів, на що витратили гроші, які українці збирали на "народні Байрактари"
Сергій Притула (скріншот відео 24 канал)
18 Серпня 2022, 14:51
читать на русском

Гроші, які українці збирали на "народні Байрактари", фонд Сергія Притули витратив на купівлю супутника, який допоможе нашим військовим у підготовці оперативних операцій на фронті.

Про це Сергій Притула повідомив у зверненні:

За його словами, Україна тепер отримала доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я супутників компанії ICEYE та оплатила його на рік вперед:

Українці - ви космос, ми купили супутник. Але це не просто один супутник, він дає нам доступ до бази даних супутникових знімків сузір’я супутників компанії АйСай. І цей доступ ми викупили більше ніж на рік вперед. Відтепер наша армія буде максимально швидко отримувати супутникові знімки високої якості, які допоможуть нам з оперативним плануванням операцій. Бавовни буде багато, - додав Притула.

Він подякував міністру оборони Олексію Резнікову:

Ми справилися із задачею, яку ви перед нами поставили і чекаємо на нові... Можете сміливо доповісти головнокомандувачу, що супутник наш.

Притула також звернувся до керівника ГУР Кирила Буданова:

Тепер цей супутник є в арсеналі вашого відомства.

Притула каже, що ця ідея не могла бути реалізована без участі Максима Полякова - українського та американського підприємця у сфері космічних технологій. Він також є засновником аерокосмічної компанії Firefly Aerospace.

Завдяки залученню його особисто та його команди, ми змогли здійснити цей проєкт тихо, швидко та головне - компетентно.

Тим часом у компанії ICEYE зазначили, що підписали контракт на надання уряду України доступу до свого супутникового угруповання SAR.

У рамках угоди ICEYE передасть усі можливості одного зі своїх пошуково-рятувальних супутників, які вже знаходяться на орбіті, для використання урядом України в цьому регіоні. Супутником SAR буде керувати ICEYE. Крім того, ICEYE надасть доступ до своєї групи супутників SAR, що дозволить Збройним Силам України отримувати радіолокаційні супутникові зображення критичних місць із високою частотою повторного відвідування.

Володіючи найбільшим у світі супутниковим угрупованням SAR, ICEYE надає перевірені та надійні рішення для спостереження за Землею та є єдиною організацією у світі, яка пропонує своїм клієнтам швидку доставку високоточних супутників SAR та даних, дозволяючи їм повністю контролювати свою місію, - йдеться у повідомленні.

На відміну від традиційних супутників спостереження Землі, невеликі супутники радіолокаційної обробки зображень ICEYE можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі та через хмарний покрив. Іншими словами, вони можуть збирати зображення та дані з будь-якої частини Землі кілька разів на день з необхідною надійністю для прийняття важливих рішень.

Нагадаємо, що 22 червня телеведучий і волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лаченков відкрили збір коштів, в якому попросили українців зібрати 450 млн гривень на три БПЛА Bayraktar. Але українці лише за три доби зібрали 600 млн гривень, тому з трьох запланованих планували купити чотири.

27 червня компанія Baykar оголосила, що не візьме гроші за БПЛА, оскільки зворушені солідарністю українців щодо збору коштів через благодійний фонд Сергія Притули. Українці їх отримають безплатно.

А український благодійний фонд "Повернись живим" придбав для ЗСУ авіаційний комплекс Bayraktar TB2, який коштує 16 502 450 доларів.

1