Свириденко пояснила, коли можуть зникнути черги на АЗС

У червні імпорт пального може скласти 600 тисяч тонн
Важливо
Свириденко пояснила, коли можуть зникнути черги на АЗС
Бензин, АЗС Фото: istockphoto.com
13 Червня 2022, 14:26
читать на русском

В Україні можуть зникнути черги на АЗС, коли запаси пального в операторів будуть щонайменше на два тижні.

Про це повідомила міністр економіки України Юлія Свириденко під час телемарафону.

У нас зараз запаси після того, як була відпущена ціна, зростають – в критичні дні це було 2-3 доби, зараз це на 7-8 днів запасів пального і по дизелю, і по бензину. Звичайно, що до війни це було 15-16 діб. Коли ми зможемо досягнути хоча б такого обсягу запасів, можна буде стверджувати, що черги зникнуть. Зараз ми не можемо констатувати, що бензину і дизелю немає – є, але не в достатній кількості, - сказала Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що нині ситуація з дефіцитом пального виправляється.

Треба починати з того, що в країні війна, і був знищений нафтопереробний завод, який забезпечував нас і дизелем, і бензином, і нам з березня-квітня довелося повністю 97% каналів імпорту пального переорієнтувати на те, щоб знайти ці нові канали, забезпечити фізичний обсяг ресурсу і доставити його в країну, - пояснила Свириденко.

Таким чином в березні Україні імпортувала 60 тисяч тонн пального, у квітні - 191 тисячу тонн, у травні - 380 тисяч тонн, тоді як в червні імпорт пального може скласти 600 тисяч тонн. Зокрема, Україна імпортує пальне з ринку Європи. Також уже були перші поставки з США.

Нагадаємо, директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн вважає, що в Україні не відбудеться різкого підвищення цін на пальне.

Читайте також

1