Тимошенко пояснила, чи вистачить газу для проходження опалювального сезону

Україна видобуває близько 19-20 мільярдів кубометрів газу
Важливо
Тимошенко пояснила, чи вистачить газу для проходження опалювального сезону
Опалювальний сезон
29 Серпня 2022, 21:28
читать на русском

Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що для проходження опалювального сезону вистачить українського газу.

Про це повідомили в РБК-Україна.

Сьогодні ми видобуваємо 19-20 мільярдів кубометрів газу. На рік нам потрібно 17 мільярдів, враховуючи, що через війну виробництво частково не працює, а люди - виїхали. Куди чиновники збираються подіти ще 2 мільярди нашого газу і кажуть про дефіцит? Якщо правильно господарювати, то дефіциту не буде. Якщо ефективно підтримати вугільну галузь і покласти на склади хоча б 2,5 мільйона тонн - а у нас є така можливість - ніякого енергетичного дисбалансу не буде, - сказала Юлія Тимошенко.

Вона зазначила, що собівартість видобутку вітчизняного газу складає три гривні, тоді як в Європу його можна продати за три долари. Деякі чиновники можуть провести подібну оборудку для збагачення.

Чиновники з "Нафтогазу" збираються експортувати наш газ для того, щоб певні приватні компанії заробили гроші на цій різниці, а для українців вони будуть закуповувати газ по 3 долари за кубометр - і це без ПДВ, транспортування тощо. Я вважаю, що зараз мусить на повну потужність запрацювати одноголосно створена спеціальна слідча комісія в парламенті та взяти під контроль кожний грам українського природного газу, - пояснила Тимошенко.

За словами Тимошенко, Україна повинна зробити все необхідне для того, аби вистояти під час опалювального сезону.

Якщо Запорізька АЕС буде виведена остаточно з ладу окупантами, нам треба запастись додатковим вугіллям. Але якщо український газ не буде забиратися на експорт, а буде віддаватися українцям, країна нормально пройде зиму, - додала вона.

Нагадаємо, тарифи на тепло в Україні не зміняться. Профільними міністерствами, "Нафтогазом" та Асоціацією міст України підготовлений проєкт урядового рішення щодо покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Місцева влада вже зараз має проводити утеплення будинків та накопичувати альтернативне паливо.

Читайте також наш матеріалОпалювальний сезон в умовах війни: про підготовку, зруйновані комунікації та ціни на тепло 

Читайте також

1