Точно не через десятиріччя: в ОП назвали можливі терміни вступу України до ЄС

Україні потрібно пройти всі етапи переговорів та провести реформи
Важливо
Точно не через десятиріччя: в ОП назвали можливі терміни вступу України до ЄС
Прапори України та ЄС Фото: Верховна Рада України
11 Квітня 2022, 14:51
читать на русском

Україна може вступити в Європейський Союз не через десятиріччя, а в найближчі роки.

Про це повідомив дипломатичний радник президента Зеленського, відповідальний за євроінтеграцію, заступник глави ОПУ Ігор Жовква в інтерв'ю "Європейській правді".

Точно не десятиріччя і не п'ятирічки. Українці, солдати на передовій, цивільні, які зараз під обстрілами, діти, які хочуть жити в європейській Україні – не дозволять нам цього. Йдеться про роки, - сказав Ігор Жовква.

Він зазначив, що не всі країни однаково думають щодо вступу України в ЄС, проте жодна країна не виступила проти.

І кожна країна має позитивну динаміку щодо ставлення до вступу України. Хоча швидкість цієї динаміки трошки різна, - пояснив Жовква.

За його словами, Україні потрібно буде пройти всі етапи переговорів та провести реформи.

Понад те, попри війну, наша секторальна інтеграція до ЄС навіть пришвидшилася. Приклад – приєднання України до єдиної енергосистеми ЄС. Ми це зробили достроково, за півтора року до плану, - додав він.

Нагадаємо, 23 лютого президент України Володимир Зеленський підписав із президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Наусєдою заяву про підтримку надання Україні статусу країни-кандидата у члени Європейського Союзу.

27 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що вважає Україну однією з країн Європи і хоче бачити її у ЄС.

28 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна звертається до Європейського Союзу щодо невідкладного приєднання до ЄС за новою спеціальною процедурою.

Того ж дня Зеленський підписав заявку України на членство у Європейському Союзі.

8 квітня 2022 року під час зустрічі в Києві глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала владі України анкету про членство в ЄС.

Читайте також