Трансгендерна жінка, яка стала до лав ЗСУ, розповіла, що її побив керівник

Леся – трансгендерна жінка. Трансгендерний перехід вона здійснила ще два роки тому і на початок 2022 року в неї вже були нові документи
Ексклюзив
Трансгендерна жінка, яка стала до лав ЗСУ, розповіла, що її побив керівник
Леся Лавренова, фото з особистого архіву
28 Червня 2023, 11:44
читать на русском

Леся Лавренова, військовослужбовиця  на позивний Лань,  ще 2015-2016 воювала на Донбасі. А з початком повномасштабного вторгнення знову пішла захищати Україну.

Про свою службу в лавах ЗСУ військовослужбовиця розповіла в радіоетері "Програми 5488" на "Громадському", що виходить за підтримки Українського культурного фонду. Ця програма створена з метою популяризації  законопроєкту саме з таким номером – 5488, який має повну назву "Проєкт Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації" і має бути розглянутий українським парламентом наприкінці цього року.

Леся Лавренова у випуску програми, який був присвячений дискримінації трансгендерних людей, розповіла, як стала жертвою побиття під час її служби в ЗСУ через свою трансгендерність.

"Якщо не робиш камінгауту, то все дуже добре. До тебе все гарно ставляться. Але після цього почались великі проблеми. Інколи ставлення змінилось на вкрай негативне. Мені дорікали, що я всіх обдурила, наприклад", - розповіла жінка.

Один з колишніх друзів, ультраправий, як зазначила його військовослужбовиця, взагалі пригрозив, що прив'яже її до стовпа і спалить обличчя.

Потім сталося найжахливіше – жінку побив її керівник, начальник медичної служби батальйону. Після цього Леся писали скарги до військової прокуратури та поліції, суд з прав людини. Але всі ці звернення мали скоріше негативний результат для жінки. В результаті, її вирішили просто перевести до іншої військової частини.

"Для мене це був дуже травматичний досвід, бо там залишились близькі люди, які мене підтримували й після камінгауту. Хоча й багато лайна було. Бо армія – це теж  певний зріз суспільства", - розповіла Лавренова.

До речі, дискримінація трансгендерних людей в Україні з боку держави припинилась відносно недавно. Комісію, яка надавала дозвіл людині на зміну статі, відверто дискримінаційну, що порушувала права людей, скасувала Уляна Супрун лише у  2017 році.

Сергій Шум, лікар-психіатр,  у минулому член такої комісії, розповів в етері програми, розповів, як ставилися там до людей, що хотіли зробити трансгендерний перехід:

"Наприклад,  ставити такі питання: а де ви робили оперативне втручання? А ми давали вам дозвіл? От тоді ми не дамо дозвіл на отримання нових документів".

Та навіть після скасування подібних комісій сьогодні у цих людей залишається багато проблем на побутовому рівні. Анастасія Єва Домані,  трансгендерна жінка, директорка організації "Когорта", розповіла, що їм, наприклад, можуть відмовити в оренді житла або касир в банку засумнівається, що перед ним одна й та сам особа, яка є за документами. Також вони стикаються з проблемами  в аеропортах, на пошті і таке інше.

Нагадаємо, що у Верховну Раду подали на реєстрацію законопроєкт про реєстровані партнерства. Він дасть змогу партнерам в одностатевих і різностатевих парах без шлюбу мати такі самі права, як і в законного подружжя.

Читайте також