У ЄС підтвердили зв'язок вакцини AstraZeneca з утворенням тромбів

Причини подібної реакції поки невідомі
У ЄС підтвердили зв'язок вакцини AstraZeneca з утворенням тромбів
Вакцина, вакцинація (фото: pexels)
6 Квітня 2021, 15:12
читать на русском

Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) визнає існування зв'язку між вакциною від коронавірусу британсько-шведської компанії AstraZeneca і випадками тромбозу.

Про це повідомив глава департаменту загроз здоров'ю і стратегії вакцинації ЕМА Марко Кавалері в інтерв'ю італійській газеті Il Messaggero.

Зараз все важче говорити про відсутність причинно-наслідкового зв'язку між вакцинацією AstraZeneca і дуже рідкісними випадками тромбів, пов'язаних з низькою кількістю тромбоцитів. Ясно, що він є, - сказав представник ЕМА.

Він уточнив, що причини подібної реакції поки залишаються невідомими.

Читайте також


Контекст. Австрійська влада у неділю, 7 березня, повідомила, що не використовуватиме одну партію вакцини AstraZeneca, поки не будуть розслідувані випадки смерті однієї людини й захворювання у другої.

Після вакцинація померла 49-річна жінка від проблем згортання крові. У 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії, але вона одужує.

Низка країн тимчасово зупинила використання вакцини проти коронавірусу AstraZeneca. Зокрема, влада Естонії чекатиме доки завершиться розслідування за фактом смерті та випадку захворювання іншого пацієнта.

Данія припинила використання AstraZeneca у зв'язку з "серйозними випадками утворення тромбів серед вакцинованих людей". Таїланд та Румунія також зупинили використання вакцини AstraZeneca через повідомлення про нібито утворення тромбів та смерті вакцинованих.

Виробник вакцини проти коронавірусу AstraZeneca заявив про відсутність доказів підвищеного ризику утворення тромбів після застосування препарату. Такі результати показали їхні власні дослідження.

У Всесвітній організації охорони здоров'я не виявили жодного зв'язку між вакциною проти COVID-19 від компанії AstraZeneca та утворенням тромбів.

1