У Харківській області в полон взяли 84 російських бойовиків - Фільчаков

74 полонених рашистів вже обміняли на наших захисників
У Харківській області в полон взяли 84 російських бойовиків - Фільчаков
Олександр ФІльчаков (Фото: Харківська обласна прокуратура)
1 Червня 2022, 15:15
читать на русском

З початку війни тільки слідчими Управління СБУ в Харківській області розпочато розслідування у понад 1300 кримінальних провадженнях.

Як повідомив прокурор Харківської області Олександр Фільчаков в інтерв'ю "Укрінформу", більше тисячі цих проваджень — про злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (військові злочини), проти основ національної безпеки та недоторканності державних кордонів.

За фактами державної зради, заперечень збройної агресії рф і посягання на територіальну цілісність держави вже повідомлено про підозру 63 особам. Завдяки нашим захисникам — ЗСУ, Нацгвардії, територіальній обороні — в області взято в полон 54 військовослужбовців рф і ще 31 члена збройних формувань так званої "днр". З них 74 особи вже було обміняно на наших захисників. Цьому передували слідчі дії: проводилися допити з відеофіксацією та за участі поліграфолога. З рештою полонених робота триває, - додав очільник обласної прокуратури.

За його словами (досьє Фільчакова), харківські прокурори направили до суду обвинувальний акт щодо двох військовослужбовців рф, які з населеного пункту Малинівка Бєлгородської області рф обстрілювали Харківщину з "Градів", а після вторгнення відкрили вогонь уже з території України.

31 травня цим військовим рф оголосили вирок. Але я хочу наголосити, що відповідатимуть усі: від рядового до командира. 14 травня ми заочно повідомили про підозру саме тим двом командирам, які наказали своїм підлеглим, нині обвинуваченим, здійснити артилерійські обстріли нашої області. Також заочно оголосили підозру іншому командиру - окремої мотострілецької бригади 6 загальновійськової армії Західного військового округу зс рф, родом з Ужгорода, - розповів він.

Фільчаков розповів, що 26 березня цей російський командир, перебуваючи у с. Мала Рогань Харківського району наказав застосувати важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1 "Буратіно" у напрямку житлових масивів селищ Мала Рогань і Вільхівка.

Нагадаємо, що прокурор Харківської області Олександр Фільчаков розповів, скільки підозр оголошено військовослужбовцям РФ, які гатили по житлових кварталах регіону "Градами".

Читайте також

1