У Києві біля Арки дружби народів демонтують радянську скульптуру робітників (фото, відео)

У центрі Києві почали зносити радянський монумент "дружби народів"
У Києві біля Арки дружби народів демонтують радянську скульптуру робітників (фото, відео)
Монумент під Аркою Дружби народів у Києві / Фото: kyivcity.gov.ua
26 Квітня 2022, 17:30
читать на русском

У центрі Києва демонтують радянський бронзовий монумент під Аркою дружби народів, який там стоїть з 1981 року. Скульптуру встановили "на ознаменування возз’єднання України з росією". Саму Арку перейменують на Арку свободи українського народу.

Про це мер Києва Віталій Кличко написав у своєму Telegram-каналі.

Зараз ми демонтуємо бронзову скульптуру двох робітників – російського та українського, встановлену в 1982 році "на ознаменування возз’єднання України з росією". Своє ставлення до України росія "ознаменувала" варварським прагненням знищити нашу державу і мирних українців. 8 метрів металу так званої "дружби двох народів" демонтуємо. І що символічно – коли скульптуру намагалися підійняти краном, відпала голова у російського робітника, – написав Кличко.

Другу скульптурну композицію, встановлену поруч, поки закриємо опоряджувальними матеріалами і теж згодом розберемо. Оскільки там складніша процедура і це займе більше часу. А до того її можна буде використовувати як простір для експозицій.

Також міська влада перейменує Арку дружби народів.

Арку ж з титанових листів перейменуємо – старі символи набувають нового значення! І підсвітимо її кольорами українського прапора. Я підписав і подам проєкт рішення, який Київрада розгляне на найближчому засіданні. – Про перейменування арки на Арку свободи українського народу, – наголосив Кличко.

За словами мера Києва, у столиці планують демонтувати ще близько 60 пам’ятників, барельєфів, знаків, пов’язаних з радянщиною та росією. На перейменування винесено понад 460 вулиць, об‘єктів.

Читайте також

1