У Києві перейменували 95 вулиць та площ, назви яких пов’язані з росією

Процес перейменування в столиці ще не завершений
У Києві перейменували 95 вулиць та площ, назви яких пов’язані з росією
Київ Фото: Morgan Victoria з Pexels
26 Серпня 2022, 05:05
читать на русском

Київрада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у Telegram.

Нові назви, ініційовані та підтримані громадськістю під час рейтингового голосування, мають увіковічнити пам’ять про визначні історичні події України, а також про відомих діячів і Героїв, які прославляли Україну та боролись за незалежність нашої держави. Зокрема, і в сучасній російсько-українській війні, - написав він.

Кличко наголосив, що це важливий крок до того, щоб зменшити брехливі маніпуляції і вплив російського агресора на трактування нашої історії.

Процес перейменування в столиці ще не завершений, і вже на наступному пленарному засіданні буде продовжена робота над цими питаннями, аби завершити процес дерусифікації.

Список деяких з перейменованих вулиць:

  • вулиця Генерала Жмаченка стала вулицею Князя Романа Мстиславича,
  • вулиця Маршала Малиновського - вулиця Героїв полку "Азов",
  • площа Тульська - площа Героїв УПА,
  • вулиця Бударіна - вулиця Українського відродження,
  • вулиця Карла Маркса - вулиця Гуцульська,
  • вулиця Пітерська - вулиця Лондонська,
  • вулиця Мічуріна (в Солом'янському районі) - вулиця Морських піхотинців,
  • вулиця Ростовська - вулиця Луцька.

Довідка. Нові назви для вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ столиці обирали кияни. На рейтингове електронне голосування винесли 296 об’єктів, які були відібрані експертною комісією.

З 15 по 19 червня кияни мали можливість проголосувати за назви, яким віддали перевагу, в застосунку "Київ Цифровий". Назви, які отримали найбільшу підтримку, були передані до сесійної зали Київради на голосування.


Нагадаємо, в Києві планували перейменування близько 300 вулиць, назви яких пов’язані з росією чи Білоруссю. Таким чином Київська міська рада збирала пропозиції щодо перейменування 279 міських об’єктів (вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе, станцій метрополітену).

У списку на перейменування здебільшого були вулиці, чиї назви походять від російських або білоруських міст. Також є обʼєкти, названі на честь письменників, художників, учених.

Читайте також

1