У "Київміськбуді" почалися обшуки через низку скандалів з Ігорем Кушніром

Також обшуки тривають за місцями мешкання осіб, які можуть бути причетні до злочину щодо розтрати бюджетних коштів
Головне
У "Київміськбуді" почалися обшуки через низку скандалів з Ігорем Кушніром
Ігор Кушнір
21 Липня 2023, 09:38
читать на русском

Санкціоновані обшуки проводяться в офісних приміщеннях кількох підприємств, у тому числі в Київміськбуді. Раніше керівник Київміськбуду Ігор Кушнір засвітився в скандалі, бо з довідкою про інвалідність виїхав з України, щоб підкорювати Еверест.

Про це повідомляє Національна поліція України.

Зазначається, що відбуваються слідчі дії у справі щодо розтрати бюджетних коштів, виділених для фінансування програми "Економічного та соціального розвитку міста Києва 2021-2023", під час закупівлі квартир у Києві.

В поліції повідомляють, що нібито в документи щодо закупівлі квартир за бюджетні кошти вносилися недостовірні відомості щодо їх вартості.

"Надалі продавали нерухомість через підконтрольні інвестиційні фонди, які мають податкові пільги, для розкрадання бюджетних коштів, коштів громадян-вкладників у будівництво (псевдоінвесторів за попередніми договорами) та подальшим виведенням їх закордон на рахунки підконтрольних офшорних компаній", - сказано в повідомленні.

Кримінальне провадження розслідується за кількома статтями: 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), 366 (Службове підроблення), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), 222 (Шахрайство з фінансовими ресурсами), 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та  366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Ігор Кушнір більше 10 років обіймає посаду президента “Київміськбуду” – компанії, яка на 80% належить місту Київ. Раніше журналісти Bihus.Info показали, як на виведеній землі з Київміськбуду у Козині бізнес-оточення та родичі Ігоря Кушніра збудували закрите котеджне містечко. Вартість зведених там будинків можна оцінити у понад 3 мільйони доларів. Тоді ж діяльністю “Київміськбуду” зацікавилися і в Національному антикорупційному бюро, а Київрада створила спеціальну комісію щодо перевірки фактів опублікованих в ЗМІ щодо діяльності “Київміськбуду”. Справи компанії в останні роки йшли не надто добре, а на початку 2023-го вона призупинила будівельні роботи та просила про додаткове фінансування з бюджету.

Компанія дружини президента “Київміськбуду” Ігоря Кушніра у 2019-2020 роках придбала французьку фірму, на яку оформлена розкішна вілла на Лазуровому узбережжі з орієнтовною вартістю у 20 мільйонів євро.

Відтак в ПрАТ "Київміськбуд" буде проведено міжнародний аудит. Таке рішення було ухвалено на вимогу мера Києва Віталія Кличка. Мер наголосив, що на час перевірок керівник "Київміськбуду" Ігор Кушнір відсторонений від виконання обовʼязків.

1