"Незабудка" - то лише квіточки: на серіал Горбунова "СМТ Інгулець" виділяють 33 бюджетних мільйони

Прототипом головного героя в "Інгульці" є власник ФК “Інгулець”, аграрій Олександр Поворознюк. відомий за фразою "Ї@ш їх, Вова!"
Головне
"Незабудка" - то лише квіточки: на серіал Горбунова "СМТ Інгулець" виділяють 33 бюджетних мільйони
Кіно
21 Липня 2023, 10:40
читать на русском

На сайті Prozorro поступово почала з’являтися інформація про виділення державних грошей на виробництво серіалів, які транслюватимуться на телеканалах "Дім" та "FreeДом". Суми приголомшливі. На "Санаторій "Незабудка" виділили майже 10 мільйонів гривень, а на "СМТ Інгулець" —  33 мільйони. Останній зніматиме компанія Юрія Горбунова "Прототип продакшн".

Нардеп Володимир Ар’єв у своєму дописі на фейсбуці припустив, що в одному з героїв може вгадуватися президент ФК "Інгулець" і популярний медіаперсонаж Олександр Поворознюк:

"Звісно, що потім цей серіал, знятий за ваші кошти, буде ще й на коломойському 1+1. Бо є цікава деталь. Є сильна підозра, що головним героєм буде улюбленець коломойського телебачення, власник ФК “Інгулець”, аграрій Олександр Поворознюк. Той самий, який матюкає все навколо, крім Зеленського, якого він любе. Це, звісно, припущення, але після серіалу “Слуга народу” нічому не здивуюсь. Народу втулять новий образ — малограмотного, агресивного, балакучого невігласа. І народ за це тепер заплатить зі своєї кишені".

Тим часом нардеп Микола Княжицький дізнався, що серіалів, які отримали державне фінансування, є значно більше — аж 53. Просто інформація про них ще не з’явилася на Prozorro. Пан Микола нагадав, що 3 травня державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" оголосило конкурс телевізійних фільмів та серіалів, переможців якого показуватимуть на телеканалі "Дім".

Княжицький пише, що поговорив із кількома продюсерами і дізнався синопсис, приміром, бурхливо обговорюваного "Санаторію "Незабудка". Військовий дізнається, що дружина, яка виїхала до Швеції, хоче з ним розлучитися. Аби цього не допустити, він бере відпустку і їде до кордону, щоб з нею зустрітися. Зупиняється в "Незабудці", де бачить популярні типажі українців, наприклад, волонтерку або депутата, який намагається виїхати за кордон разом із дружиною. Там головний герой має пройти процес певної трансформації та зцілення.

Також Микола Княжицький розповів, що міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко пообіцяв надати синопсиси й інших проєктів і запевняє, що всі вони — патріотичні. І сказав, що держава повинна підтримувати український контент, аби глядачів знову не потягло дивитися російський. Але, на думку Княжицького, є один нюанс:

"Для підтримки українського кіновиробництва свого часу було створено Держкіно, яке через прозору систему пітчингів мало підтримувати українських кіновиробників. Я особисто виступав категорично проти того, щоб Держкіно виводили із сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. Але це зроблено. Саме Держкіно повинно було б оголошувати прозорі конкурси для такого виробництва. Чим зараз займається Держкіно, окрім руйнації Довженко центру, скоріше за все заради маніпуляцій з його нерухомістю, не відомо. До чого тут Міністерство культури? А ні до чого. Конкурс оголосило чомусь іномовлення, хоча серіали робляться для української аудиторії. Все просто. Під маркою іномовлення влада фінансує загальноукраїнський державний пропагандистський телеканал "Дім", на який і витрачає бюджетні кошти. Це, якраз, аморально і антидемократично".

Своєю чергою, український телеведучий та очільник "Прототип Продакшн" Юрій Горбунов прокоментував те, що його компанія стала переможцем конкурсу і отримає від держави 33 млн гривень на виробництво комедійного серіалу з робочою назвою "СМТ Інгулець". Про це він повідомив в Instagram.

"Ми подали наш бюджет – 33 млн гривень на 24 серії. Спеціалісти знають: це зовсім невеликі кошти. Ми постараємось за ці гроші зробити такий продукт, який буде відображати нашу сьогоднішню реальність, який буде надихати", – розповідає Горбунов.

Горбунов, посилаючись на свій волонтерський досвід, наголосив, що військові потребують "позитиву та гумору".

Юрій також зазначив, що "РФ виділяє мільярди доларів на інформаційну війну з нами", додавши, що Україна "поки нічого не може відповісти".

"Це наш культурний, це наш інформаційний фронт. Це наша відповідь Росії на їхню війну, і ми зробимо все для того, щоб це було якісно, позитивно", – сказав керівник "Прототип Продакшн".

Горбунов зазначив, що всі права на створений продукт, включно з серіалом, належать державі, а його прем'єра відбудеться на каналах і онлайн-платформах з найбільшим охопленням.

Щодо змісту майбутнього комедійного серіалу, Юрій не розповів, чи відображатиметься в сюжеті діяльність відомого медійника, українського аграрія та власника ФК "Інгулець" Олександра Поворознюка.

"Серіал під робочою назвою "СМТ Інгулець" розповідає про ті події, які відбуваються в нашій країні з перших днів війни", – повідомив телеведучий.

Нагадаємо, днями стало відомо, що телеканал FREEДОМ оголосив тендер на закупівлю послуг з виробництва новорічного серіалу "Санаторій "Незабудка" на 10 мільйонів гривень.

Парадокс у тому, що одночасно голова пропрезидентської фракції Слуги народу у Верховній Раді Давид Арахамія звернувся до мерів українських міст і місцевих чиновників із попередженням на тлі проведення дивних держзакупівель і некритичних ремонтів. Він розповів, що в Раді активно обговорюють ідею обмеження розпорядження бюджетними коштами. Арахамія припустив, що це спричинить звинувачення в "нападі на децентралізацію".