У Китаї збудують кондиціонер, який охолоджуватиме 19 квадратних кілометрів міста

Завдяки цьому місто зменшить кількість споживання електроенергії
У Китаї збудують кондиціонер, який охолоджуватиме 19 квадратних кілометрів міста
Станція DCS в Цяньхай (фото: Андерсен Ся)
17 Серпня 2021, 00:03
читать на русском

У китайському місті Шеньчжень почали будівництво центральної системи охолодження, яка працюватиме як величезний кондиціонер та подаватиме холодне повітря до торгових центрів, офісів та транспортних станцій, але не до житлових будинків.

Про це повідомляє South China Morning Post.

Характеристики житлових домогосподарств визначають, що вони не підходять для системи охолодження, адже вона вимагає більш рутинного використання, наприклад, від восьмої до п'ятої години, що включає офіси, комерційні центри, метро або центри обробки даних, - розповідають розробники системи.

Величезний кондиціонер у майбутньому дозволить заощаджувати 130 мільйонів КВт електроенергії щороку. Проте система не позбавлена недоліків.

 Деякі суперечки навколо центральної системи охолодження включають великі інвестиції та втрату енергії при подачі по трубах, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що центральна система охолодження складатиметься з десяти станцій, три з яких уже побудовано. Нині вона охолоджує близько трьох квадратних кілометрів громадських будівель. Після завершення будівництва, система охоплюватиме площу в розмірі 19 квадратних кілометрів.

Нагадаємо, у липні повідомлялося, що запуск "Північного потоку-2" може стимулювати перехід України на "зелену" енергетику.

Читайте також