У КМДА назвали обшуки політичним тиском на міську владу

У департаменті земельних ресурсів КМДА відповіли на обшуки ДФС
У КМДА назвали обшуки політичним тиском на міську владу
Департамент земельних ресурсів (Фото: Офіс генпрокурора)
20 Травня 2021, 16:08
читать на русском

Департамент земельних ресурсів КМДА оприлюднив свою позицію щодо обшуків, які Державна фіскальна служба України проводила у відомстві.

Про це йдеться на сайті КМДА.

Дії ДФС – відкриття кримінального провадження та обшуки – це пряме втручання у діяльність департаменту, які ми розцінюємо як спробу використання у політичній боротьбі для тиску на міську владу, який останнім часом має системний характер, - вважають у департаменті.

Крім того, у відомстві наголосили, що через бездіяльність ДФС департамент змушений виконувати функції, які законом покладені на податківців.

У результаті повної бездіяльності ДФС при наявності законодавчо установлених механізмів стягнення заборгованостей, а також за умов наявності всієї інформації щодо укладених договорів оренди земельних ділянок, за ініціативи Департаменту Київська міська рада єдина в Україні, хто звертається до судових органів щодо стягнення орендної плати за землю, хоча ця функція законодавчо закріплена за ДФС України, що підтверджує їхню бездіяльність протягом 15 років, – йдеться у повідомленні департаменту.

У департаменті зазначили, що таким чином ними впроваджено подання позовних заяв про стягнення з несумлінних орендарів заборгованості з орендної плати на загальну суму майже 204,6 млн гривень.

Також департамент навів основні показники своєї роботи у сфері інвентаризації і оренди земель міста, а також наповнення бюджету орендними платежами.

Департамент земельних ресурсів єдиний у країні, попри опір ДФС, два роки тому почав успішний проєкт інвентаризації землі та договорів оренди, які вже принесли місту 774,9 млн грн чистого доходу до бюджету та орієнтовно принесуть ще щонайменше 2,6 млрд грн, - переконують у департаменті.

Читайте також

У КМДА розповіли, що лише за останні два роки укладено договорів оренди на загальну суму більш ніж на 608 млн грн щорічних платежів. Винесено судових рішень на користь Київської міської ради на загальну суму майже 24 млн грн та з них надійшло до бюджету міста Києва близько 6,5 млн гривень.

Крім того, київська міська влада забезпечила поповнення бюджету від продажу земельних ділянок:  у 2019 році – 45,9 млн грн, у 2020 році – 93 млн грн, а у 2021 – очікуються рекордні 233 млн.

Контекст. 12 травня Київська міська прокуратура повідомила про проведення обшуків у декількох департаментах КМДА і комунальних підприємствах одразу за шістьма не пов’язаними між собою кримінальними справами. Внаслідок цих рішень Державна фіскальна служба України проводила обшуки в Департаменті земельних ресурсів.

Міський голова Києва Віталій Кличко (досьє Віталія Кличка) вимагав від правоохоронців звіту щодо статусу справ, документи щодо яких Київська міська державна адміністрація передавала за результатами аудитів.

Детальніше про обшуки на комунальних підприємствах КМДА читайте в нашому матеріалі: Хвиля обшуків у Київській мерії та комунальних підприємствах не вщухає - чому "трусять".

1