У крові недужих на невідому хворобу індійців виявили солі важких металів - ЗМІ

Учені продовжують досліджувати аналізи пацієнтів лікарень
У крові недужих на невідому хворобу індійців виявили солі важких металів - ЗМІ
Лікарня в Індії (Фото: ВВС)
9 Грудня 2020, 13:15
читать на русском

Індійські вчені припускають, що причиною невідомої хвороби, яка вклала на лікарняні ліжка понад півтисячі людей, є отруєння важкими металами.

Про це повідомило ВВС Україна.

Відомо, що індійський уряд ще вчора направив учених - медиків в місто Елуру у штаті Андхра-Прадеш, де вихідними до лікарень потрапили понад півтисячі хворих, а одна людина померла.

Місцеві лікарі стверджують, що більшість пацієнтів постраждали лише від травм, отриманих внаслідок падінь, коли в них починалися запаморочення і нудота.

Чиновники запевняють, що хвороба не передається від людини до людини.

Станом на сьогоднішній ранок індійське інформаційне агентство PTI повідомило, що у вівторок кількість нових хворих почала знижуватися - за день до лікарень потрапили 73 нових пацієнти з симптомами загадкової хвороби. Загалом захворіла 561 людина, 450 із них вже одужали.

Аналізи на коронавірус у всіх хворих виявилися негативними, тож міністр охорони здоров'я вже оголосив, що хвороба не стосується Covid-19.

Жодних можливих інфекційних збудників хвороби не виявили також у воді та харчових продуктах, а також у повітрі. Тому, на думку міністра, це "якась поки що  таємнича хвороба".

Тим часом депутат від керівної партії "Бхаратрія джаната" Нарасімха Рао повідомив, що з вірогідних джерел йому відомо, що попередні аналізи крові пацієнтів показали підвищений вміст свинцю, нікелю та інших важких металів.

В міністерстві охорони здоров'я підтвердили, що ситуацію вивчають спеціалісти-токсикологи. В місто незабаром також мають прибути профільні експерти ВООЗ.

Читайте також

Своєю чергою опозиційна партія "Телугу Десам" заявила масове отруєння людей і наполягає на ретельному розслідуванні.

Учені з медичного інституту Делі вже почали досліджувати, як саме важкі метали могли потрапити в організм людей (якщо причиною захворювання стали саме вони). Тому вивчають зразки води та їжі, яку вживали місцеві жителі, на наявність залишків отрути.

За даними агентства AFP, деякі чиновники припустили, що до хвороби можуть мати стосунок хімічні добавки до пестицидів, які використовуються на місцевих сільськогосподарських господарствах, а також рідини, якими проводять обприскування території штату від комарів.

Самі ж місцеві мешканці скаржаться на проблеми з прибиранням і вивезенням сміття та дикими кабанами, які живуть на території штату.

Нагадаємо, в Індії у штаті Андхра-Прадеш лікарі у понад 200 людей діагностували невідому хворобу з низкою різних симптомів, від якої померла уже одна людина. Лікарі повідомили про значну кількість симптомів у хворих - від нудоти до нападів, а також втрати свідомості.

1