У Львові 6-річного хлопчику зробили унікальну операцію за "біблійною" технологією

Дитину збив водій, який не справився з керування автівки на слизькій дорозі
У Львові 6-річного хлопчику зробили унікальну операцію за "біблійною" технологією
Операція (фото: Pexels)
13 Серпня 2021, 05:08
читать на русском

У Львові провели унікальну операцію за "біблійною" технологією 6-річному хлопчику, який зазнав численних травм після дорожньо-транспортної пригоди. Тоді лікарі його врятували, але дитина втратила можливість дихати самотужки та говорити.

Операцію проводили під керівництвом польського професора Ярослава Шидловського та майже два місяці тому, пише ТСН.ua.

Саме медики жартома називають технологію "біблійною".

Як з Адама взяли ребро і створили Єву, то тут взяли хрящ з ребра хлопчика і через зовнішній розріз на шиї ввели в місце рубця. Просвіт для дихання суттєво збільшився, - розповів завідувач ЛОР відділення лікарні Охматдит Федір Юрочко.

До лікарні Михайлик потрапив у січні. Тоді 20-річний водій не впорався з керуванням на слизькій дорозі та збив хлопчика з мамою Вікторією. За словами його мами, він не дихав, поки їхала "швидка". Вона робила сину штучне дихання: два качки та вдих.

Після ДТП у дитини була розірвана легеня, поламані руки і кістки черепа, втрата слуху та параліч обличчя. У реанімації він провів майже три тижні та був на апараті штучної вентиляції легень. Коли прийшов до тями - не міг дихати через рубець, який утворився на гортані після інтубаційної трубки, і стягнув голосові зв’язки. Саме львівські лікарі намагались це виправити.

Ми такі речі ніколи не робили, але з допомогою нашого доброго товариша професора Ярослава Шидловського з Познані ми це зробили, - пояснив лікар Юрочко.

Поки приживався хрящ, близько тижня, дитина перебувала у медикаментозному сні. Вже майже два місяці минуло після операції, а Михайлик вже добре говорить та набрав вагу.

Втім, під час дихання іноді лікарі чують хрипи. Наразі невідомо, чому так відбувається. Але, під час обстеження гортані вирішили, що голосовим зв'язкам потрібен час на відновлення, оскільки вони кілька місяців взагалі не працювали.

Крім того, польському професору ще передадуть результати дослідження. Медики сподіваються, що за кілька тижнів хрипи зникнуть, а дитина повернеться до звичайного життя.

Нагадаємо, що лікарі у Харкові ампутували груди жінці, у якої лише мали взяти гістологію через підозру на злоякісне новоутворення.

Читайте також