У Мінсоцполітики розповіли про доплати до пенсій: кого стосуватиметься

Базовий пенсійний дохід необхідно закріпити на рівні закону
Важливо
У Мінсоцполітики розповіли про доплати до пенсій: кого стосуватиметься
Пенсія фото: УНІАН

В Україні з 2023 року планують запровадити доплати до пенсій людям віком від 65 років.

Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Я маю на увазі "вікову лінійку" доплат до пенсії, яку ми впровадили за ініціативою Президента, адресні виплати з урахуванням стажу роботи. Ці заходи необхідно продовжити, реалізувати заплановані диференційовані за віком доплати в жовтні цього року для пенсіонерів віком 70+, а на 2023 рік передбачити базові гарантії для осіб старше 65 років, для людей з інвалідністю і тих, які втратили годувальника, - сказала глава міністерства Марина Лазебна.

Вона зазначила, що це єдиний шлях для забезпечення мінімальні норми в пенсійному забезпеченні без підвищення внесків.

Тому, якщо ми хочемо гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Щоб це була прозора, зрозуміла людям система, яка працює на рівні закону, а не постанов Уряду. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового Банку та Міжнародної організації праці, - пояснила вона.

За її словами, потрібно доповнити базові пенсійні гарантії системою пенсійних накопичень, які здійснюватимуть поки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу після завершення трудової діяльності.

Саме така формула - базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення – дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям – гідну пенсійну перспективу у власній країні, - розповіла Лазебна.

Нагадаємо, чому може трапитись переплата пенсії, тобто сума пенсії, виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством, та чи потрібно повертати ці кошти.

Читайте також

1