У Молдові затвердили російську як мову міжнаціонального спілкування

Відповідне рішення ухвалив парламент
У Молдові затвердили російську як мову міжнаціонального спілкування
Парламент Молдови (фото: Reuters)
17 Грудня 2020, 15:23
читать на русском

Парламент Молдови затвердив закон про функціонування мов на території республіки, згідно з яким російська мова набула статусу мови міжнаціонального спілкування. Відповідне рішення ухвалили на засіданні, передає Інтерфакс.

За закон проголосували усі депутати Партії соціалістів і партії "Шор", яких більшість у парламенті. Опозиція бойкотувала засідання парламенту в знак протесту проти затвердженого парламентською більшістю закону.

Відповідно до ухваленого закону, у взаєминах з органами державної влади, а також з підприємствами та організаціями, які знаходяться на території Молдови, мовою усного та письмового спілкування є державна мова і/або російська мова як мова міжнаціонального спілкування за вибором громадянина.

Також держава повинна створити умови для використання і розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування.

Читайте також

Всі назви вироблених у Молдові товарів і послуг, що продаються, ліків, а також таблички державних і громадських установ повинні перекладатись на російську.

На вимогу громадян чиновники повинні давати відповідь російською, оскільки законом передбачається "особиста відповідальність". Керівники установ повинні також володіти й державною мовою.

Нагадаємо, 15 листопада у Молдові відбувся другий тур виборів президента. Переможцем виборів стала Майя Санду.

20 листопада Центрвиборчком Молдови оголосив Майю Санду переможцем президентських виборів.

3 грудня парламент Молдови ухвалив закон щодо виведення Служби інформації й безпеки (СІБ) з-під підпорядкування нового президента. Санду заявила про спробу захоплення влади.

Читайте також наш матеріал -  "Молдова обрала жінку президентом: чому це добре для України"  

1