У Національному банку України спрогнозували, що буде з гривнею та доларом

Наразі ситуація на валютному ринку лишається контрольованою
Ексклюзив
У Національному банку України спрогнозували, що буде з гривнею та доларом
Валюта, долар Фото: Alexander Mils з Pexels
20 Лютого 2022, 06:03
читать на русском

Національний банк України заявив, що починаючи з 15 лютого ситуація на валютному ринку стабілізувалася. Водночас тенденція на зміцнення гривні збереглася.

Про це повідомили у НБУ на запит Парламент.ua.

Наприкінці минулого тижня відбулося чергове напруження інформаційного середовища, з огляду на поширення новин про ризики ескалації воєнного конфлікту. Це вплинуло на баланс попиту та пропозиції на ринку у останні дні минулого тижня та у понеділок, 14 лютого, - повідомили в НБУ. - Починаючи з вівторка, 15 лютого, ситуація стабілізувалася. Офіційний курс гривні до долара США, встановлений у вівторок на середу, зміцнився до 28,24 грн/дол. США у порівнянні з курсом 28,54 грн/дол. США, що встановлювався у понеділок на вівторок. Сьогодні тенденція до зміцнення гривні збереглася.

Національний банк і далі дотримувався режиму гнучкого курсоутворення та згладжував надмірні коливання на валютному ринку. Зокрема, у понеділок, 14 лютого, Національний банк продав 377 млн дол. США з метою згладжування коливань. Це дало змогу вгамувати тимчасовий сплеск попиту на валюту вже у першу годину роботи валютного ринку. У вівторок Національний банк, з огляду на переважання пропозиції валюти над попитом, вже викуповував валюту з метою згладжування надмірних коливань – загалом 50 млн дол. США.

За оцінками Національного банку, ситуація на валютному ринку лишається контрольованою. На сьогодні у порівнянні з 2014 роком валютний ринок України має за собою надійне макроекономічне підґрунтя, а також є значно стійкішим до шоків. Зокрема, це підтверджує досвід проходження валютним ринком періоду турбулентності у січні 2022 року.

Національний банк і далі стежитиме за балансом попиту та пропозиції на валютному ринку та за потреби проводитиме інтервенції як з продажу, так і з купівлі валюти. Наявний обсяг міжнародних резервів дозволяє Національному банку за потреби активно діяти на валютному ринку в послідовний та передбачуваний спосіб для нівелювання тимчасових сплесків".

Більше читайте у нашому матеріалі: Валютний ринок штормить: чому "підскочив" долар, як до цього причетні Америка і Казахстан і чим утримав гривню Нацбанк

1