Росія готує теракти на Донбасі, щоб ввести війська під виглядом миротворців, - Залужний

Генсек ОДКБ запропонував ввести "миротворців" організації на Донбас
Важливо
Росія готує теракти на Донбасі, щоб ввести війська під виглядом миротворців, - Залужний
Російські військові, окупанти (фото: facebook.com/mod.mil.rus)
20 Лютого 2022, 07:13
читать на русском

Військові та спецслужби РФ готують теракти на окупованих територіях Луганської та Донецької областей. При цьому жертви серед цивільного населення стане приводом для введення регулярних підрозділів збройних сил РФ під виглядом миротворців.

Про це йдеться у заяві головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, передає пресслужба Міноборони.

За його словами, окупанти продовжують поширювати фейк про затримання нібито українських диверсантів. Таким чином Росія розкриває власні плани, серед яких - мінування мостів та шляхів, якими окупаційна адміністрація вивозить мирних жителів на територію РФ, мінування автомобілів, житлових будинків та громадських об’єктів.

Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що під особливою небезпекою перебувають автобуси та потяги з дітьми-сиротами і літніми людьми, яких вивозять за відомими та запланованими ними графіками й маршрутами.

Вкотре наголошуємо, що Україна не планує жодних наступальних дій на Донбасі. За останні дні загострення з боку противника не було жодної жертви ні з серед мирного населення, ні серед військових найманців. Противник використовує примусове вивезення мирного населення, передусім жінок та дітей, для реалізації своїх кривавих провокацій, - заявив Залужний.

Завдяки оприлюдненню намірів Росії, Україна намагається зламати ці сценарії, а також зберегти життя співгромадян по обидва боки лінії зіткнення. Також Залужний наголосив на підступності дій росіян на Донбасі.

Незаконні збройні формування, підтримувані державою-агресором Російською Федерацією, продовжують масовані обстріли позицій українських військових. Сьогодні в їх наслідок двоє наших воїнів загинули, четверо отримали поранення. Підступність дій противника полягає в застосуванні артилерії, яку навмисне розмістили в населених пунктах, створивши загрозу для мирних мешканців тимчасово окупованих територій, - заявив головнокомандувач.

Своєю чергою генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) Станіслав Зась запропонував ввести "миротворців" організації на територію окупованих територій Луганської та Донецької області, пише Reuters.

Гіпотетично можна собі це уявити, якби була добра воля з боку України - це ж їхня територія - якби був мандат Радбезу ООН, і якби таке рішення було підтримано всіма нашими урядами, - заявив Зась.

За його словами, він не вірить, в те, що ситуація на Донбасі повернеться в колишній стан, тому сторонам треба сідати за стіл переговорів і домовлятися. Такою є нова реальність.

Важливо, що ОДКБ спирається на збройні сили шести її членів: Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизії і Таджикистану. ОДКБ має 17-тисячний контингент у постійній готовності та спеціалізовані "миротворчі сили" чисельністю майже 4 000 осіб.

Нагадаємо, що ватажки бойовиків "ДНР" і "ЛНР" заявив про евакуацію населення до Росії, яка розпочалась 18 лютого.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців з окупованих територій Луганської та Донецької областей шукати способи перетнути лінію розмежування та перебиратись на підконтрольну Україні територію.

Читайте також

1