На вулиці та з маленькими дітьми на руках: "біженців" з ОРДЛО кинули напризволяще в Росії (відео)

Люди сидять на сумках та не знають, що робити далі
На вулиці та з маленькими дітьми на руках: "біженців" з ОРДЛО кинули напризволяще в Росії (відео)
Біженці з ОРДЛО в Ростовській області / Фото: Цензор.НЕТ
19 Лютого 2022, 20:22
читать на русском

Людей, яких примусово вивезли на територію Ростовської області, залишились кинуті напризволяще Росією. Ті, хто перетнув кордон, не знають, що робити далі. Їм не надають житла, обіцяні санаторії закриті або зайняті, їжа скінчилась у пунктах тимчасового перебування, немає навіть туалетів, як і зв'язку з рідними та можливості повернутися на Донбас.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Так, до селища Червоний десант ввечері 18 лютого та 19 лютого прибуло близько 30 автобусів з 1 тис. жителів окупованих територій Донбасу. Там пообіцяли їх розташувати на базі дитячих таборів та санаторіїв.

Біженки Крістіна та Наталя, які приїхали до Росії на особистому транспорті з дітьми, розповіли, що простояли на кордоні з 18.00 п'ятниці до 08.00 суботи. За їхніми словами, на кордоні з Ростовською областю утворився затор у 20 км. Виїжджали вони під виття сирен, їхні чоловіки залишилися вдома.

Тепер жінки не знають, що робити далі. Оскільки дитячі табори та пансіонат не пускають біженців через відсутність вільних місць.

Ми приїхали у нікуди. Не знаємо, що робити далі. На місці розбиратимемося, де жити. Якщо не вистачить місць - проситимемося до місцевих жителів, - розповіли вони.

Крім того, багато жінок з немовлятами не мають змоги ні погрітись, ні сходити в туалет, ні отримати їжу: "Якщо тут замерзнемо на смерть, хто за це відповідатиме?". Всю ніч провели на ногах, але досі немає жодної певності з тим, що буде далі.

Більшість тих, хто приїхав, немає жодного зв'язку з рідними на Донбасі. Оскільки на окупованих територіях відключені інтернет та мобільний зв'язок. Але жителі з Луганська та Донецька кажуть інакше, знімають відео для соцмереж та кажуть, що жодної паніки у містах немає.

Особливе роздратування у біженців викликає те, що їх масово вивезли вночі під завивання сирен, а тепер кордон на в'їзд на окуповані території закрили. Водії автобусів, які привезли біженців, про закриття кордону на в'їзд дізналися лише від журналістів: "У мене в кишені 50 рублів. Таранитимемо тоді ворота".

Люди не мають їжі, туалетів, а дитячий табір "Котлобудівник" вже не приймає постояльців. Люди сидять на сумках просто на вулиці.

Представники місцевої адміністрації, які відповідають за роботу з розселенням біженців, кажуть, що у Червоному десанті вже немає місць у санаторіях та дитячих таборах – усе забито під зав'язку. Наразі ж вирішують, куди подіти жителів ОРДЛО. Жінок та дітей можуть повезти до Ростова, а це за 80 км.  При цьому квота на заселення – 400 осіб.

Російські ЗМІ писали про те, що Якутія хоче прийняти біженців.

Біженці з ОРДЛО в Ростовській області / Фото: Цензор.НЕТ

Біженці з ОРДЛО в Ростовській області / Фото: Цензор.НЕТ

Раніше ватажки донецьких терористів заявляли про те, що кордон із Ростовською областю перетнули близько 10 тисяч людей. А губернатор Ростовської області заявляв, що для прийому біженців все готово.

Біженці з ОРДЛО в Ростовській області / Фото: Цензор.НЕТ

Біженці з ОРДЛО в Ростовській області / Фото: Цензор.НЕТ

Нагадаємо, що міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців з окупованих територій Луганської та Донецької областей шукати способи перетнути лінію розмежування та перебиратись на підконтрольну Україні територію.

Читайте також

1