У президента обіцяють, що 2021 рік буде роком економічного зростання

Радник президента прогнозує, що українська економіка почне відновлюватися
У президента обіцяють, що 2021 рік буде роком економічного зростання
Гривня, купюри Фото: НБУ
25 Січня 2021, 09:38
читать на русском

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко прогнозує, що у 2021 році українська економіка почне відновлюватися завдяки позитивним тенденціям на зовнішніх ринках та монетарній політиці НБУ.

За прогнозом Устенка, який опубліковано на сайті глави держави, зростанню може сприяти виконання Україною "домашнього завдання" з покращення інвестиційного клімату та реалізація кроків зі стимулювання внутрішніх інвестицій.

Якщо говорити взагалі про 2021 рік, ми очікуємо, що це буде рік економічного зростання, рік поступового відновлення і всієї глобальної економіки, і, звичайно, української економіки, – зазначив він.

Радник Зеленського зауважив, що Україна значною мірою залежить від ситуації на зовнішніх ринках, і будь-які зміни там одразу позначаються на всіх так званих малих відкритих економіках, до яких належить і українська.

Але очікування на 2021 рік позитивне, – сказав Устенко.

Читайте також

За його словами, протягом останніх місяців на зовнішніх ринках зростали ціни на ті сировинні групи, які експортує Україна, зокрема метали та продукцію сільського господарства, і є очікування, що така ситуація збережеться й надалі.

По-друге, як зауважив Устенко, покращилася ситуація й на світових фінансових ринках.

За його словами, після закінчення виборчої кампанії у США й до нещодавньої інавгурації 46-го президента США Джо Байдена пішли в ріст усі фондові ринки, а це означає, що і кредитори, й інвестори почали проявляти активність. Взагалі міжнародні ринки виросли більш ніж на 15% за цей час. Це означає, що інвестори, які раніше шукали "тихі гавані", зараз починають шукати можливості для інвестування.

Це означає, що Україна, яка знаходиться в групі країн з ринками, що розвиваються, може вже активно конкурувати за ресурс та розраховувати на глобальний захід інвестицій, – зазначив він.

Третім важливим стимулом для економічного розвитку Устенко назвав Національний банк, який буде продовжувати відносно м'яку монетарну політику.

Читайте також

На тому тижні монетарна рада НБУ залишила облікову ставку без змін. Вона залишається на історично низькому рівні за всі часи незалежності – 6%. Це означає, що економіка кредитується під 10-12% з можливим трендом на зменшення кредитної ставки. Це буде додатковим стимулом для економічного росту в цьому році, – розповів Устенко.

Ще одним додатковим імпульсом для економічного зростання, за словами радника президента, можуть бути державні програми стимулювання економіки, такі як "Велике будівництво", та спорудження великих інфраструктурних об’єктів, адже це сприяє появі робочих місць, підтримує вітчизняне машинобудування тощо.

Відновлювальна траєкторія буде у 2021 році на рівні 4-4,5% росту. Можливо, зростання буде навіть більшим, якщо вдасться активно залучати в економіку інвестиційний ресурс – і не тільки ззовні, а й всередині країни, – вважає радник президента.

Щодо стимулювання внутрішнього виробництва, то Олег Устенко зазначив, що український економічний прагматизм розглядається як один з важливих елементів економічної політики.

Раніше радник президента України з питань економіки Олег Устенко повідомив, чому країна досі не отримала наступний транш від Міжнародного валютного фонду.

Читайте також наш матеріалЯк Україна переживе новий локдаун: економічний аспект

1