У Раді вимагають терміново провести засідання РНБО через ситуацію з COVID-19

В Україні швидко зростає кількість хворих, а темпи вакцинації є вкрай незадовільними
Важливо
У Раді вимагають терміново провести засідання РНБО через ситуацію з COVID-19
Олена Кондратюк (фото: iportal.rada.gov.ua)
15 Березня 2021, 15:22
читать на русском

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк вимагає терміново провести спільне засідання парламенту та уряду, а також окреме засідання Ради Національної безпеки та оборони з питань протидії третій хвилі пандемії коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба Апарату Верховної Ради.

Як повідомила заступниця голови, якщо подивитися на темпи третьої хвилі пандемії, то графіки наближаються до тих показників, коли в січні 2021 року було запроваджено жорсткий карантин. Все йде до того, що вже найближчим часом уряду доведеться оголошувати черговий локдаун. Тому вже цього тижня треба всі зусилля кинути на боротьбу з коронавірусом.

Це має бути спільне засідання уряду і Верховної Ради, окреме засідання Ради Національної безпеки та оборони, яке має бути присвячено виключно боротьбі з коронавірусом. А саме напрацюванню спільного плану дій всіх гілок влади на випадок нового жорсткого локдауну, вірогідність якого, повторюся, є дуже високою, - наголосила Кондратюк.

Вона вважає, що на цьому засіданні необхідно визначитися з питаннями про наявність ресурсів для розгортання додаткових мобільних госпіталів по всій країні, обладнання додаткових ліжко-місць з киснем, якої термінової підтримки потребує медична система, на які цілі слід негайно направити додаткові ресурси.

Читайте також

Також необхідно вирішити, які заходи вживати для допомоги малому і середньому бізнесу, домогосподарствам та іншим сферам, які постраждають від нового карантину. Важливим є питання про отримання нової партії вакцин проти коронавірусу.

За словами віцеспікерки, Україна перебуває у п’ятірці лідерів у Європі за темпами поширення коронавірусу і вже чотири області у "червоних" зонах карантину: Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька. Але рівень госпіталізацій стрімко зростає у низці інших областей.

Кондратюк наголосила, що темпи вакцинації в Україні є вкрай незадовільними попри обіцянки керівництва Міністерства охорони здоров'я, що все готово. Україна не здатна зупинити третю хвилю коронавірусу: кількість інфікувань стабільно випереджає кількість щеплень.

За підрахунками аналітиків, з такими повільними темпами Україні знадобиться близько 23 років, щоб вакцинувати всіх дорослих громадян, - зазначила Кондратюк.


Контекст. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що в Україні та в усьому світі почалася третя хвиля пандемії COVID-19.

У НАН України заявили, що весняна хвиля COVID-19 буде значно вища і стрімкіша, ніж осіння, та може стати національною катастрофою. За даними вчених, інтенсивне проведення щеплень могло б стати на заваді стрімкому розвитку епідемії в Україні.

Читайте більше у нашому матеріалі: Минув рік з коронавірусом, але висновків не зробили: чому Україну чекає новий локдаун.