У родині хлопчика з поліомієлітом захворіло ще шестеро дітей: у якому вони стані

Батьки свідомо відмовились від обов'язкової вакцинації
У родині хлопчика з поліомієлітом захворіло ще шестеро дітей: у якому вони стані
Дитина (Фото: Pixabay)
7 Жовтня 2021, 16:08
читать на русском

У Рівненській області у хлопчика, якому 1,4 року, підтвердили поліомієліт. Наразі він вже не стає на ноги, а при госпіталізації його кінцівки були дуже слабкими. Також у цій родині ще у шістьох дітей виявили цю небезпечну вірусну хворобу.

Про це повідомляє ТСН.ua.

Лікарі повідомили, що малюку рік та чотири місяці. У цій родині десятеро дітей. Коли малюк потрапив до лікарні, то ніжки у нього були слабкі. Згодом медики підтвердили діагноз.

При цьому батьки свідомо відмовились від обов'язкових щеплень з релігійних міркувань. Тому дитинка не вакцинована. Під час обстеження родини, вірус виявили ще в шістьох дітей, але парезу кінцівок в них нема.

Наразі спеціалісти проводять епідрозслідування, оскільки поліомієліт - вірусна інфекція. Вірусу можуть підхопити як дорослі, так і діти. Найчастіше - через брудні руки, їжу та воду. Хвороба здатна уражати центральну нервову систему і призводити до паралічу. Попри лікування, ці процеси незворотні.

Довідково:

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Класифікують такі види хвороби: з ураженням центральної нервової системи (ЦНР) та без її ураження. Варто зазначити, що навіть нетиповий поліомієліт (без ураження ЦНР) здатний дуже нашкодити хворому.

Всі вони несуть суттєву загрозу для нещепленої людини та спричиняють незворотні процеси, які можуть призвести до смерті пацієнта.

Детальніше про поліомієліт можна прочитати на сайті Центру громадського здоров’я.

У МОЗ зазначають, що рівень охоплення щепленнями від поліомієліту (дітей до 1 року, поліо-3) в 2021 році є недостатнім, за 8 місяців 2021 року — 53,0 %. За таких темпів до кінця року без вживання додаткових заходів досягти потрібного для колективного імунітету показнику в 95 % не вдасться.

При цьому наголошується, що в Україні є достатня кількість ефективних вакцин, які закуплені за кошти державного бюджету.

Де, коли та кому варто вакцинуватися?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • Перша доза — 2-й місяць життя дитини.
  • 2 доза — 4 місяць.
  • 3 доза — 6 місяць.
  • 4 доза — 18 місяць.
  • 5 доза — 6 років.
  • 6 доза — 14 років.

Безплатна вакцинація проти поліомієліту проводиться у сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.

Єдиний шлях убезпечити себе та своїх дітей від наслідків цієї хвороби це вакцинація, оскільки специфічного лікування не існує. МОЗ України рекомендує ознайомитись з календарем профілактичних щеплень.

МОЗ закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Нагадаємо, якщо дитина має протипоказання до обов'язкових вакцинацій на кір, поліомієліт, туберкульоз, то батькам необхідно отримати відповідний висновок лікаря, наданий після ретельного огляду.

Читайте також наш матеріалВакцинація в Україні: як записатися та зробити щеплення

Читайте також

1