У судді Аріни Літвінової знайшли російський паспорт - ЗМІ

Суддя Літвінова назвала цю інформацію провокативною
У судді Аріни Літвінової знайшли російський паспорт - ЗМІ
10 Квітня 2024, 11:40
читать на русском

Журналісти "Схем" стверджують, що суддя нині ліквідованого Окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова, яка має чинний статус судді, має паспорт Російської Федерації. Сама суддя назвала цю інформацію "провокацією".

Про це йдеться в статті проєкту "Схеми" від "Радіо Свобода"

Журналісти посилаються на витяг з автоматизованої системи "Роспаспорт" за грудень 2022 року. За його даними, в липні 2002 року в місті Єкатеринбургу жінка на ім'я Аріна Літвінова стала громадянкою РФ та отримала російський паспорт. Причина набуття громадянства – заміна паспорта громадянина СРСР. На той час Літвінова вже три роки працювала у Вищому арбітражному суді України.

На сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів журналісти знайшли анкету судді Літвінової, яку вона заповнювала у 2018 році, коли проходила кваліфікаційне оцінювання. На запитання, чи має вона громадянство іншої держави, Літвінова відповіла: "Ні".

Журналісти також з'ясували, що, станом на квітень 2024 року, російський паспорт на ім’я Аріни Літвінової значиться серед недійсних, оскільки вона не замінила його на новий по досягненню 45-річчя у 2022 році. Однак це не означає втрату жінкою громадянства РФ.

На запитання "Схем" про російське громадянство Аріна Літвінова відповіла, що "це якась провокація" і поклала слухавку. Батьки Літвінової, як встановили журналісти, також мають громадянство Російської Федерації.

Як відомо, у заступника голови українського Верховного суду та очільника Касаційного господарського суду в його складі Богдана Львова виявили російське громадянство. 4 жовтня голова Верховного суду Всеволод Князєв відрахував суддю Богдана Львова із штату Верховного суду. Також журналісти "Схем" виявили двокімнатну квартиру на Ленінградському шосе в Москві, якою володіють порівну, як стверджують, теща українського судді та його дружина Інна Львова. Суддя також мав частку в цій квартирі, але передав її у власність дружині за договором дарування, укладеним 2012 року.

7 жовтня 2022 року петиція на сайті президента про позбавлення Львова українського громадянства набрала 25 тисяч підписів. 22 жовтня президент Володимир Зеленський відповів на петицію – доручив Комісії з питань громадянства при Офісі президента перевірити наявність підстав для припинення українського громадянства Богдана Львова. З того часу про результати розгляду цього питання ані в Офісі президента, ані в Державній міграційній службі не повідомляли.

Пізніше Державна міграційна служба України зупинила питання про позбавлення екссудді Верховного суду Богдана Львова громадянства України, у якого виявили паспорт РФ. Відповідь на запит журналістів про причини такого рішення, не озвучили, пославшись на "конфіденційність" цієї інформації.

Читайте також

1