У Тернопільській області закрили ціле село на карантин через кішку: що сталось

Регіон визнали тимчасово небезпечним
У Тернопільській області закрили ціле село на карантин через кішку: що сталось
Кішка Фото: Pexels
24 Вересня 2021, 20:53
читать на русском

Село Красносільці, що поблизу Збаража Тернопільської області, закрили на карантин через виявлення сказу у безпритульної кішки. Тварина покусала двох чоловіків.

Про це повідомила Збаразька міська рада у Facebook.

Зазначається, що кішка накинулась на чоловіків ще 13 вересня. Лише нещодавно було проведено дослідження і встановлено, що тварина - хвора на сказ.

У зв’язку з цим випадком засідала Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Тернопільській районній державній адміністрації та вирішила оголосити територію с. Красносільці Тернопільського району неблагополучною щодо сказу тварин і накласти карантинні обмеження, - йдеться у повідомленні.

Крім цього, у селі вакцинують від сказу інших тварин - собак, котів та сільськогосподарських тварин.


Довідка. Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке може передаватись людині чи тварині через укус та слину. Встановлено, що у тварин слина може бути заразною до появи клінічних ознак. Тобто, можна заразитись від тварини, яка не виглядає хворою, але є носієм сказу. При цьому тварина може поводитись не агресивно, а лагідно облизувати того, кого любить. Достатньо зараженій слині потрапити на кон'юнктиву ока, у ніс, на губи, на ушкоджену шкіру навіть при незначній подряпині, і цього вже досить, щоб вірус потрапив у кров.

Сказ вражає центральну нервову систему, супроводжується паралічами й завжди закінчується смертю. Перші ознаки хвороби проявляються на місці укусу: рубець припухає, червоніє, на укушених ділянках тіла з’являються свербіж і болі. Далі з’являється температура, зникає апетит, людина відчуває загальну слабкість. Інкубаційний період сказу триває від 10 до 90 днів, в окремих випадках – до року.

У разі укусу чи ослиненні необхідно негайно звертатися по медичну допомогу.

Нагадаємо, що в Івано-Франківській області скажена лисиця вкусила чоловіка на території власного господарства. Ціле селище закрили на карантин.

Читайте також

1