У Туркменістані людям заборонили стояти в чергах за продуктами, щоби не ганьбити президента

Таким чином місцева влада відреагувала на критику з боку сина президента країни Сердара Бердимухамедова
У Туркменістані людям заборонили стояти в чергах за продуктами, щоби не ганьбити президента
Черги в Туркменістані (Фото: legal techniqui)
28 Квітня 2021, 21:41
читать на русском

Регіональна влада в Туркменістані заборонила громадянам збиратися в черги біля державних продуктових магазинів, бо, мовляв, натовпи біля крамниць дискредитують президента Гурбангули Бердимухамедова.

Про це повідомила туркменська служба Радіо Свобода.

Зокрема у місті Туркменабаді поліціянти забороняють людям створювати черги з більше ніж чотирьох осіб. За новими правилами, лише попередньо зареєстровані громадяни можуть прийти до магазину за товарами і тільки в призначений час після дзвінка продавця.

У столиці країни Ашгабаті стояти біля магазинів взагалі заборонили. Заборону запровадили на тлі економічної і продовольчої кризи в країні та зростання потреби населення в субсидованих товарах.

При цьому продуктів за офіційними цінами на всіх не вистачає. Часто в навантаження до їжі жителям доводиться купувати додаткові товари, наприклад, портрети президента. Проблеми у громадян виникають і з готівкою, що призводить до натурального обміну на чорному ринку.

Журналісти повідомляють також про випадки арештів тих, хто ігнорує заборони на черги або виявляє невдоволення.

Читайте також

Нагадаємо, у листопаді минулого року у столиці Туркменістану Ашхабаді було встановлено позолочений пам'ятник собаці породи алабай. Відкриття провів сам президент Гурбангули Бердимухамедов.

Тим часом від січня у деяких районах Туркменістану продають хліб за довідками про склад сім`ї і відсутність боргів за комуналку. У Туркменістані з 1 січня 2019 року з населення почали стягувати повну плату за газ, електрику і воду. До цього з перших років незалежності країни діяли пільги на безкоштовні компослуги.

Тепер через економічну кризу людям стало дуже важко своєчасно оплачувати комунальну плату, через це вони не можуть отримати довідку про склад сім'ї, а відтак і купити хліб.