У законі про віртуальні активи немає продуманої стратегії - Прилепа

ІТ-експерт розповів про оновні проблеми нового закону
Ексклюзив
У законі про віртуальні активи немає продуманої стратегії - Прилепа
Богдан Прилепа (Фото з особистого архіву)
17 Листопада 2021, 14:03
читать на русском

Ухвалений Радою і заветований президентом Зеленським закон про віртуальні активи в Україні є далеким від ідеалу: кальки з іноземного регулювання упереміш зі своїми ноу-хау. Він виконаний не в  кращих юридичних техніках й у його основі не відчувається продумана стратегія.

Про це ексклюзивно для Парламент.ua розповів співзасновник ІТ-компанії Prof-it Blockchain Богдан Прилепа.

Однією з головних його проблем є невелике виправлення, яке внесли між першими та другим читанням. Йдеться про частину 7, статтю 4 цього закону. У ній йдеться про те, що віртуальні активи не є засобом платежу на території України. І це припустимо, оскільки вони практично ніде у світі не визнаються офіційним засобом платежу. Але там ще є такий момент, що вони не можуть бути предметом обміну на майно, товари, роботи та послуги. І в цьому якраз полягає проблема, бо в жодній нормальній юрисдикції, де вже є ринок віртуальних активів, таких обмежень немає. Адже через це застосування віртуальних активів дуже звужується, і вони стають практично марними, - пояснив фахівець.

Також експерт зауважив, що після прочитання закону незрозуміло, чи можна міняти віртуальний актив на віртуальний актив поза біржею.

У цьому законі однозначної відповіді немає. Можливо, це робиться для того, щоб криптовалюти не використовували бізнес. Наприклад, щоб за цифрові токени не можна було купити в Розетці телевізор або відправити посилку через Нову пошту, - підкреслив Прилепа (досьє Богдана Прилепи).

Експерт також зауважив, що цей закон робить нелегальними p2p-операції (Peer-to-Peer – від людини людині). А це найпростіший спосіб відправлення грошей від однієї фізичної особи іншій. Наприклад, людина вирішила продати свій комп'ютер через OLX і покупець пропонує розплатитися за нього USDT. Але йому це не вдасться, адже в Україні такі перекази будуть незаконними.

Нагадаємо, у вересні Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №3637 "Про віртуальні активи". Попри на те, що він рамковий і потребує подальших доопрацювань, власники цифрових активів надалі отримають можливість їх легально обмінювати та декларувати.

На початку жовтня президент України Володимир Зеленський ветував законопроєкт № 3637 про легалізацію криптовалют.

Читайте також наш матеріалКриптовалюта в законі: навіщо Рада прийняла законопроєкт про віртуальні активи.

Читайте також

1