У Зеленського пояснили, що таке національний спротив

Основну роль у національному спротиві відіграватимуть сили територіальної оборони
Ексклюзив
У Зеленського пояснили, що таке національний спротив
Військовий тероборони (Фото: ЗСУ)
30 Червня 2021, 15:17
читать на русском

Представник президента у Конституційному суді, нардеп Федір Веніславський розповів про основні засади законопроєкту про територіальну оборону та національний спротив.

Про це йдеться у матеріалі Парламент.ua.

Відомо, що у тексті законопроєкту "національний спротив" визначений, як складова всеосяжної оборони України, що містить в собі комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України.

Основну роль в національному спротиві відіграватимуть Сили територіальної оборони, які підпорядковуватимуться Збройним силам України. За задумом глави держави (досьє Володимира Зеленського), в кожній області та місті з населенням у понад 900 тисяч мешканців, повинно бути не менше однієї бригади (від 2 до 8 тисяч осіб) Сил територіальної оборони, а у районах та адміністративних центрах цих районів – не менше батальйону (від 400 до 800 осіб).

На території, яка контролюється владою України утворюються та функціонують сили територіальної оборони – близько 30 бригад. Вони забезпечуватимуть нормальне функціонування органів державної влади, підприємств, установ, організацій, місцевого самоврядування, коли є загроза або вже здійснюється агресія з боку іншої держави, - розповів Веніславський.

За його словами, кістяк бригад територіальної оборони формуватиметься з кадрових військовослужбовців і саме для цього іншим законопроєктом №5558 Зеленський хоче збільшити граничну чисельність ЗСУ на 11 тисяч військовослужбовців.

10 тисяч військовослужбовців будуть складати основу Сил територіальної оборони, і ще тисяча - буде складати основу сил руху опору, - пояснив Веніславський.

Рух опору – це також невід`ємна складова оборони України, проте на території, яка вже не контролюється українським урядом. Головним завданням руху опору є вузькоспеціалізована розвідувально-диверсійна діяльність: завдання шкоди живій силі, збройним силам країни-агресора та окупаційній владі. Тобто це такі собі "партизани" в тилу українського ворога, яких фінансово забезпечує Україна та координують наші Збройні сили.

Нагадаємо, представник президента України в Конституційному суді, народний депутат Федір Веніславський пояснив, чому українська влада досі не називає війну з Росією війною, а лише агресією.

Читайте також