Учні можуть готуватись до ЗНО за правописом 2019 року - Малюська

Постанова Кабміну залишатиметься чинною до закінчення розгляду апеляції
Учні можуть готуватись до ЗНО за правописом 2019 року - Малюська
Абітурієнти на ЗНО (фото: УНІАН)
1 Лютого 2021, 20:28
читать на русском

Міністр юстиції України Денис Малюська прокоментував "скасування" українського правопису 2019 року Окружним адміністративним судом Києва. За словами міністра, правопис залишається чинним, тому учні можуть готуватись за ним до ЗНО.

Про це він повідомив у Facebook.

Малюська зазначив, що рішення ОАСК про скасування постанови Кабінету Міністрів України "Питання українського правопису" від 22 травня 2019 року не набрало законної сили. Це рішення не набере чинності й найближчим часом, оскільки апеляційна скарга все ж буде.

Так, постанова Кабміну залишатиметься чинною до закінчення розгляду апеляції, а правопис, затверджений у 2019 році, залишається чинним.

Це також означає, що учні можуть спокійно продовжувати вчити український правопис, затверджений у 2019 році, та готуватись за ним до цьогорічного ЗНО, - зазначив міністр.

Читайте також

За словами міністра, враховуючи стандартну тривалість судового розгляду в умовах пандемії, жодних сюрпризів щодо правопису до закінчення зовнішнього незалежного оцінювання не очікується.

Навіть якщо апеляційна інстанція підтримає позицію ОАСК, шанси на повернення українського правопису залишатимуться – його можна буде перезатвердити рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови, якщо цей орган вважатиме це доцільним, - наголосив Малюська.

Нагадаємо, що 28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабінету Міністрів України про запровадження нового українського правопису.

Провадження у справі було відкрито у червні 2019 року, позивачами у справі виступили ГО «Правова держава» та жителька міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. Відповідач – Кабінет Міністрів України, третя особа – Міністерство освіти й науки України.