Україна хоче побудувати дві сучасні військово-морські бази на Чорному і Азовському морях

Свій план хоче втілити за допомогою Великої Британії
Україна хоче побудувати дві сучасні військово-морські бази на Чорному і Азовському морях
Військово-морські сили України, архівне фото з відкритих джерел
12 Жовтня 2020, 15:57
читать на русском

Україна за допомогою Великої Британії планує побудувати на Чорному і Азовському морях дві сучасні військово-морські бази.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Україна потребує створення фактично з нуля військово-морських баз. І наголошу, що не британська військово-морська база буде розміщена в Україні, а українська база буде побудована із залученням британських фахівців, - відзначив Жовква.

За словами заступника ОП, про це Україна і Британія уклали меморандум. Україні потрібна одна база на Чорному морі і одна – на Азовському.

Маємо опрацювати британський досвід, не повторювати їх помилки. У нас інша ситуація, не такі військово-морські спроможності, як у Великої Британії, але у нас два моря, які треба захищати, - зазначив він.

Читайте також

Жовква відзначив, що президенту Зеленському були представлені спроможності британських компаній, які можуть будувати такі бази, і все це буде предметом переговорів.

Є цифра 1,25 млрд фунтів стерлінгів – це той кредитний обсяг, який може бути наданий британською стороною на будівництво таких компонентів. В найближчі місяці будуть йти інтенсивні переговори між Україною, Британією і, що не виключено, іншими країнами, які є нашими стратегічними партнерами, - додав він.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна та Велика Британія підпишуть меморандум про розбудову Військово-морського флоту ЗСУ на 1,25 млрд фунтів стерлінгів. Президент переконаний, що в Україні знову з’явиться Військово-морський флот.

7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

1