Україна і Туреччина побудують центр з експлуатації безпілотників Bayraktar

Підписано Меморандум про співпрацю між МОУ та компанією Bayraktar Savunma
Важливо
Україна і Туреччина побудують центр з експлуатації безпілотників Bayraktar
розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 (Фото: Defense express)
30 Вересня 2021, 11:11
читать на русском

Україна й Туреччина підписали Меморандум щодо будівництва спільного навчально-випробувального центру з експлуатації безпілотників.

Як повідомляє пресслужба президента України, у присутності Володимира Зеленського було підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством оборони України та компанією Bayraktar Savunma щодо будівництва та облаштування спільного навчально-випробувального центру для обслуговування, поточного ремонту, модернізації БПЛА, а також проведення навчання персоналу, пов’язаного з експлуатацією безпілотних літальних апаратів Bayraktar.

З української сторони документ підписав міністр оборони Андрій Таран, з турецької – генеральний директор компанії Bayraktar Халук Байрактар.

Ми чекали на цей момент дуже довго. Це важлива подія для нас, – наголосив Зеленський після підписання Меморандуму.

Згідно з документом, Bayraktar побудує на землях поблизу Василькова, що належать Міністерству оборони України, центр з обслуговування, поточного ремонту, модернізації безпілотних літальних апаратів компанії. Також у центрі здійснюватиметься навчання й підготовка персоналу, який працюватиме з цими БПЛА. Як планується, згодом в Україні буде споруджено та працюватиме низка таких центрів.

За інформацією Міністерства оборони, наступним етапом буде налагодження українсько-турецького виробництва БПЛА. Bayraktar планує інвестувати власні кошти у будівництво в Україні заводу з виготовлення безпілотників, де працюватимуть українські фахівці. Це створить нові робочі місця та забезпечить надходження до державного бюджету.

Нагадаємо, військово-Морські Сили України у липні 2021 року отримали перший розвідувально-ударний безпілотний комплекс Bayraktar TB2 від турецької оборонної компанії Baykar Defence. Український флот отримав оновлену версію комплексу Bayraktar ТВ2, радіус дії котрої складає 300 кілометрів, замість 150 кілометрів як у попередніх версіях.

Bayraktar ТВ2 будуть виконувати для ВМС України розвідувальні операції, видачу цілевказівок, і також – виконувати ураження противника з повітря.

Читайте також