Україна отримає 5,5 млн таблеток йодиду калію від ЄС для захисту від потенційної радіації

Таблетки йодиду калію будуть використовуватися в обмежених випадках
Україна отримає 5,5 млн таблеток йодиду калію від ЄС для захисту від потенційної радіації
Ліки, таблетки Фото: Pexels
30 Серпня 2022, 16:33
читать на русском

Європейський союз передав 5,5 млн таблеток йодиду калію для захисту українців від потенційного радіаційного опромінення. Ця допомога направлена за запитом уряду України.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Зазначається, що 26 серпня Євросоюз отримав запит на таблетки йодиду калію від уряду України як превентивний захід безпеки для підвищення рівня захисту навколо Запорізької АЕС. Таблетки йодиду калію будуть використовуватися в обмежених випадках, щоб уникнути вдихання або проковтування радіоактивного йоду, що поглинається щитоподібною залозою.

Європейський координаційний центр реагування швидко мобілізував 5,5 млн таблеток йодиду калію через механізм цивільного захисту ЄС для України, зокрема п'ять мільйонів з аварійних резервів rescEU і 500 тисяч з Австрії.

При загальній вартості понад 500 тисяч євро основна частина допомоги буде доставлена Україні з резерву rescEU, розміщеного в Німеччині.

Єврокомісар з антикризового управління Янез Ленарчич зазначив,  що жодна атомна електростанція ніколи не повинна використовуватися як театр військових дій.

Неприпустимо, щоб життя цивільних осіб наражалися на небезпеку. Всі військові дії навколо Запорізької АЕС повинні бути негайно припинені. ЄС в попереджувальному порядку поставляє в Україну п'ять мільйонів таблеток йодиду калію зі стратегічних резервів ЄС, щоб забезпечити захист людей у разі впливу високих рівнів радіації, - сказав він.

Нагадаємо, радіаційна хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС відповідно до рози вітрів 29 серпня 2022 року накриє частину півдня України та південно-західні регіони росії.

Читайте також