Україна планує конфіскувати 500 млрд доларів активів РФ та її олігархів, - Шмигаль

У цьому нашій країні допоможуть міжнародні союзники
Головне
Україна планує конфіскувати 500 млрд доларів активів РФ та її олігархів, - Шмигаль
Денис Шмигаль / Фото: t.me/Denys_Smyhal
9 Травня 2022, 21:38
читать на русском

Україна хоче конфіскувати близько 500 млрд доларів активів РФ та її олігархів. Міжнародні союзники готові допомогти нашій країні з цим.

Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна.

Наші партнери готові нам допомогти, щоб ми дійсно мали цей великий ресурс. На сьогодні арештовано близько 300 млрд доларів активів Російської Федерації. Це їхні резерви, це кошти їхньої держави, які арештовані в США, Канаді та в інших країнах. А якщо брати кошти їхніх олігархів, то це в районі 500 млрд доларів. Ми з партнерами хочемо всі ці кошти конфіскувати і отримати на користь України, - заявив глава уряду.

За його словами, Канада може стати першою країну, яка запровадила національне законодавство, що передбачає конфіскацію та передачу Україні заморожених активів російських олігархів. Наразі тримають перемовини з прем'єр-міністром Канади, з міністерством фінансів та урядом цієї країни.

Крім цього, відповідний крок готові зробити і США. Конгрес вже оглянув відповідний законопроєкт. Тепер з ним повинен ознайомитись Сенат, після чого його направлять на підпис до голови Штатів Джо Байдена.

І більшість країн будуть йти теж цим шляхом. Окупант має платити за свою агресію і у майбутньому потенційний агресор має розуміти, що він буде платити тій країні, яка страждає через нього. Це нові правила міжнародної поведінки у цих умовах, які створює Росія як агресор сьогодні на території України, - наголосив Шмигаль.

Глава уряду наголосив, що ці заарештовані активи необхідні Україні для відбудови саме сьогодні, а не через роки. І все це прекрасно розуміють.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський заявив, що українські міста та села, які знищили російські бойовики, відбудують одразу після перемоги.

Читайте також