Україна планує надати особливий правовий статус для поляків: подробиці від Зеленського

Водночас Польща та Україна спростять перетин кордону
Головне
Україна планує надати особливий правовий статус для поляків: подробиці від Зеленського
Анджей Дуда та Володимир Зеленський / Фото: KPRP
22 Травня 2022, 17:43
читать на русском

Україна планує надати особливий правовий статус польським громадянам. Це полегшить легальне перебування і роботу в нашій країні.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у Верховній Раді, відео у Facebook опублікував заступник голови Офісу президента Андрій Сибіга.

Зеленський подякував польському Сейму за нещодавно ухвалений закон про допомогу громадянам України, згідно з яким українські біженці отримали практично такі ж права і можливості, як і поляки.

Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медична опіка та соціальні гарантії. Це великий крок і жест великої душі, на які здатний тільки друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Найближчим часом я подам до Верховної ради України аналогічний дзеркальний проєкт. Дай Бог, щоб польським громадянам ніколи в житті не знадобилися всі ці переваги в таких умовах, в умовах війни, - зазначив президент.

Такі закони мають велике символічне значення, сказав Зеленський.

Водночас Польща та Україна спростять перетин кордону. Для цього ухвалять відповідну двосторонню угоду, яка спочатку торкнеться загального прикордонно-митного контролю, а потім і єдиного умовного кордону між країнами, коли Україна стане членом ЄС.

Президент додав, що сьогодні український та польський народи стали побратимами, а країни – сестрами.

Нагадаємо, що Польща допоможе Україні подолати нестачу бензину. Вже до кінця травня до нашої країни завезуть 25 тис. тонн пального.

Читайте також