Україна поки не може здійснити евакуацію громадян з Афганістану - Кулеба

Евакуаційний рейс з Афганістану неодноразово переносять
Україна поки не може здійснити евакуацію громадян з Афганістану - Кулеба
Афганістан (Фото: Фокус)
20 Серпня 2021, 17:56
читать на русском

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не може здійснити евакуацію з Кабулу, оскільки рейс вже неодноразово переносили.

Про це Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю Радіо Свобода.

Якщо чесно, то вже декілька разів переносили. Я не буду коментувати те, де і який літак зараз перебуває, з міркувань безпеки. Тому що ситуація в Кабулі дуже непроста. І є сили, які не зацікавлені в тому, щоб евакуацію Україна успішно здійснювала, - повідомив Кулеба (досьє Дмитра Кулеби).

За словами міністра, кожен виліт з аеропорту Кабула супроводжується багатьма проблемами.

Тому що аеропорт по суті поділений на дві частини – цивільну і військову. Американці контролюють військову частину. Служби хаотичні, дозаправка, підзарядка, буксир. Мільйон проблем! І в мене сидять люди, які займаються вирішенням цього мільйона проблем для того, щоб літак злетів. Тому коли він злетить і залишить афганський авіаційний простір, ми з задоволенням про це повідомимо, - пояснив Кулеба.

Нагадаємо, що ситуація в Афганістані загострилася у липні, після відходу військового контингенту США і НАТО. Таліби почали захоплювати основні міста та транспортні вузли в країні.

15 серпня вони дісталися столиці Афганістану та оголосили "амністію" за мирну передачу влади. Цього дня влада Афганістану погодилася мирно передати бойовикам з "Талібану" столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку та виїхав з країни. "Талібан" заявив про контроль над усією країною.

Крім того, через захоплення влади в Афганістані талібами Україна почала евакуацію з країни своїх громадян. З Афганістану українським літаком всього вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців та громадян інших держав, які попросили про термінову евакуацію.

Читайте більше у нашому матеріалі: Таліби захопили Афганістан: чи закінчилась 20-річна війна та хто "здав" країну

Читайте також

1