Україна покращила свої позиції у рейтингу "Індекс сприйняття корупції 2023"

Україна отримала 36 балів зі 100 в Індексі сприйняття корупції та посіла 104 місце у рейтингу серед 180 країн
Україна покращила свої позиції у рейтингу "Індекс сприйняття корупції 2023"
Хабар (Фото:ТСН)
30 Січня 2024, 11:40
читать на русском

За результатами минулого року в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CРІ) Україна додала 3 бали. Тепер із доробком у 36 балів наша держава ділить 104 сходинку з Алжиром, Бразилією та Сербією. При цьому зростання на 3 бали стало одним із найкращих результатів за минулий рік у світі.

"Ключове значення мало зосередження уваги на реформах системи правосуддя. Зусилля щодо зміцнення потенціалу та незалежності антикорупційного агентства (НАБУ) та органу антикорупційного переслідування (САП) – забезпечили міцну основу для постійної боротьби з корупцією. Прогрес також підтверджується активною участю громадянського суспільства, наприклад підтвердженням вимоги державних чиновників подавати електронні декларації про свої активи. Державні закупівлі в Україні залишаються значною мірою конкурентоспроможними та отримують визнання Світового банку", – пояснили в організації прогрес України.

Рейтинг зі свого боку зафіксував, що за час антикорупційної роботи Україна зробила справді багато, і це, зокрема підтверджують результати звіту Єврокомісії.

"Згідно з цими показниками, Україна вже наздогнала країни-кандидатки в ЄС, хоча, звісно, до членів Євросоюзу нам ще далеко. Проте CPI – це комплексна оцінка змін, які відбувалися, і сталості цих процесів. І тенденцію, яку ми бачимо з дослідження цьогоріч, попри усі перестороги можна назвати втішною", –  повідомляє Андрій Боровик, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Експерт наголошує, що якщо згадати минулий рік, то, крім корупційних скандалів щодо підозр топпосадовців, українці побачать багато позитивних змін, і чимало з них вплинули на результати України у цьому індексі. Ухвалення Державної антикорупційної програми, відновлення е-декларування та звітування політичних партій – все це точно вказує на реальні антикорупційні зрушення України.

"Та й самі скандали, які так збурюють суспільство, усі вручені підозри та винесені вироки (а їх тогоріч було 65) – це свідчить про активність громадянського суспільства, журналістів-розслідувачів та й правоохоронних органів, які покликані боротися з корупцією", – зазначає Андрій Боровик

Якщо говорити про прогрес в Індексі сприйняття корупції, помітно, що ті країни, які давно вже отримали кандидатство в ЄС, зростали в рейтингу дуже повільно. Тоді як Україна та Молдова, які виявили своє прагнення долучитися до європейської спільноти, показали чи не найбільший ріст в останні роки з-поміж усіх країн. І тепер Україна наздогнала в Індексі Сербію та вже обігнала Боснію і Туреччину, а Молдова взагалі досягла результатів Угорщини, яка вже давно в ЄС.

"З таким запитом від суспільства в української влади немає іншого варіанту, як продовжувати реформи. Навряд чи це буде швидко, і багато залежатиме від суті того, що буде в переговорній рамці з Євросоюзом. Бо ж переговори – це про дві сторони, і оскільки ЄС – це передусім економічний союз, нашим політикам треба дуже жорстко відстоювати свої інтереси", – зауважує виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Експерт наголошує, що вже сьогодні є багато незадоволення політиків від тих рішень, які вони приймають.

"Це ми дуже яскраво бачили в останні пів року і ще побачимо надалі. Але цих змін вимагають іноземні партнери і громадяни, тож всі охочі "знайти особливий шлях" все одно врешті-решт їх приймають. Це головне. Але так само у владі дуже багато людей, які розуміють потребу в якісному проєвропейському реформуванні й будуть її підтримувати. А суспільство, у тому числі активна його частина, зі свого боку нагадуватиме про такий запит", – підсумовує Боровик.

Передусім, головним ризиком для України, з яким всі живуть вже майже два роки, залишається повномасштабна війна. Вона залишається неабияким викликом як для суспільства, так і для влади, впливає на все. Саме тому державцям треба продовжувати забезпечувати демократію і верховенство права в країні.

Читайте також

1