Ексміністр екології Злочевський, який відкупився у справі про рекордний хабар, скуповує бізнеси у Києві

Колишній міністр екології часів Януковича Микола Злочевський  отримав штраф у розмірі 68 тисяч гривень у справі про хабар правоохоронцям у сумі 6 млн доларів. Крім штрафу, Злочевський надав 500 млн грн для проєкту Армія дронів.
Головне
Ексміністр екології Злочевський, який відкупився у справі про рекордний хабар, скуповує бізнеси у Києві
Микола Злочевський
18 Грудня 2023, 14:42
читать на русском

Родина Миколи Злочевського, міністра екології часів Віктора Януковича, засудженого у справі "рекордного хабаря", купує бізнес-нерухомість у Києві.

Про це йдеться в матеріалі УП "Як гроші Зло перемагають. Частина 2. Новий бізнес родини Злочевських"

Так на початку 2023 року компанія, яку пізніше офіційно записали на дочок Злочевського, придбала нерухомість, де розташовується популярний ресторан Kyiv Food Market.

Це будівля на 1,8 тисячі квадратних метрів та дві ділянки загалом на 0,27 га. Земля належить державі, але вона йде "в комплекті" до нерухомості.

Співрозмовник УП у сфері нерухомості припускає, що сума угоди може стартувати від 2 тисяч доларів за квадратний метр. Це ринкова вартість. Скільки міг коштувати конкретний "Ринок їжі" – залежить від його прибутковості.

Але якщо орієнтуватись на названі 2 тисячі, то весь Food Market мав обійтись новим власникам у суму від 3,6 млн доларів.

У жовтні 2023 "ноунейм"-компанія, пов’язана з бізнесом Злочевських, придбала на аукціоні офісний центр на вулиці Різницькій на Печерську. Це колишній офіс "регіоналів" Андрія та Сергія Клюєвих. Центр на 3 тисячі квадратних метрів із "начинкою" з офісного оснащення продали за 200 млн грн.

Переможець аукціону – фінансова компанія "Монблан фінанс" – записана на 28-річну мешканку Кривого Рогу Владиславу Борздову. Жінка фігурує зараз або значилась раніше як засновниця у ще кількох підприємствах, пов’язаних зі Злочевськими.

Ймовірно, її дані використовує компанія з управління активами "Бонум груп", залучена до бізнесу Злочевських.

Також у власності Злочевських – частина історичної садиби на Сагайдачного, 25, що на Подолі. Будівлю ще в 2021 році виставив на торги Державний експортно-імпортний банк. Ці 5,5 тисячі квадратних метрів пішли з-під молотка за 334,9 млн грн.

Нові власники осучаснили вигляд центру, в 2022 запустили офіційний сайт, а в 2023 в мережі з'явилася реклама оренди офісів у бізнес-центрі.

У 2023 на Сагайдачного почав прописуватись бізнес самих Злочевських.  Тут зареєстрований інвестиційний фонд "Скайфол", яким управляє згадана вище "Бонум груп". Використовуючи цей фонд, у 2023 Злочевські продали групі "Ковальська" один зі своїх активів – видобування річкового піску.

Також на Сагайдачного, 25 мають офіси газові компанії Андрія Кучкова, якого ЗМІ називають зятем Злочевського. Одна з компаній, пов’язаних із Кучковим, "Укргазтрейдинг", у 2023 різко злетіла на державних підрядах. Згідно з даними системи YouControl, лише з вересня по грудень вона перемогла в тендерах на 4,987 млрд грн. До цього – не отримувала жодного держзамовлення.

Газовий бізнес самого Злочевського у 2023  потрапив під нове кримінальне розслідування. У справі, що веде Бюро економічної безпеки і яка раніше стосувалась зовсім іншого бізнесу, тютюнового, раптом з'явились компанії Злочевського. Детективи запідозрили його "Газвидобування" у несплаті податків в особливо великих розмірах, а згадану вище "Бонум груп" – у причетності до легалізації "брудних коштів".

29 березня 202 на рахунки "Газвидобування" наклали арешт. А наступного дня, судячи із секретного вироку Злочевському, він зробив свій перший донат на Сили оборони. Другий переказ ексміністр надіслав 10 травня. А вже 12-го арешт його газових рахунків скасували.

Пізніше гроші в банках знову заморозили. Але влітку – восени 2023 Злочевські переоформили низку своїх спецдозволів на родовища на інші фірми, позмінювали формальних власників. Саму "Газвидобування" теж переписали на новий офшор – наступного дня після того, як Злочевський остаточно підписав угоду з прокурором у справі про "рекордний хабар".

Нагадаємо, колишній міністр екології та природних ресурсів України часів Януковича Микола Злочевський  отримав штраф у розмірі 68 тисяч гривень у справі про хабар правоохоронцям. Крім штрафу, Злочевський надав 500 млн гривень для проєкту Армія дронів. Також обвинувачений надав допомогу підрозділам ЗСУ у вигляді купівлі обладнання на загальну суму понад 160 млн гривень.

Як відомо, 2020 року правоохоронці затримали колишню керівницю одного з департаментів ДФС України Олену Мазурову, колишнього першого заступника начальника ГУ ДПС у Києві Миколу Ілляшенка та одного з керівників групи компаній Burisma, яку пов'язують з Миколою Злочевським, Андрія Кічу. їх затримали на спробі підкупу керівництва антикорупційних органів. Чиновники запропонували закрити кримінальне провадження за підозрою колишнього топпосадовця за (власника Burisma Holdings ексміністра екології Миколи Злочевського).

"Послугу" оцінили у 5 млн дол. США, ще 1 млн дол. США посадовець ГУ ДПС взяв собі "зверху". Цих всіх осіб, а також ініціатора підкупу притягнули до відповідальності.

Читайте також

1