Україна протягом п'яти років повністю перейде на електронні трудові книжки

Наразі застосовуватимуться як паперова, так і електронна форма обліку трудової діяльності
Україна протягом п'яти років повністю перейде на електронні трудові книжки
Паперова трудова книжка (фото: УНІАН)
4 Березня 2021, 21:23
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким запроваджується електронний облік трудової діяльності.

Про це повідомила пресслужба президента.

Сьогодні, 4 березня, Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" № 1217-IX, який парламент ухвалив 5 лютого 2021 року.

Згідно з документом, облік трудової діяльності працівників проводитиметься в електронній формі.

Документ запроваджує облік трудової діяльності працівників в електронній формі, використання цих відомостей для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо, - йдеться у повідомленні.

Також пенсії за віком призначатимуться автоматично через особистий електронний кабінет людини на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Цей закон дозволить поступово відмовитись українцям від паперових трудових книжок та вдосконалить систему обліку трудової діяльності. На це передбачено п'ятирічний перехідний період. Тому поки застосовуватимуться як паперові трудові книжки, так і електронні.

Читайте також

Також документом запроваджується можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення особи зі збереженням права відстрочення виходу на пенсію.

Ці зміни зменшать витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростять доступ до інформації про набутий стаж для призначення соціальних виплат та спростять доступ до інформації про освіту, стаж, перепідготовку тощо.

Також усуваються можливі ризики й негативні наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення неправдивих відомостей.


Контекст. 5 лютого Верховна Рада ухвалила закон про електронні трудові книжки, яким передбачається відмова від паперових та перехід до електронних.

Трудова діяльність працівників та сплата ними соціальних внесків обліковуватиметься не на паперових трудових книжках, а в електронній формі - у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру соціального страхування.

1