Україна розірве угоду з індійським постачальником вакцини CoviShield

Завод не виконав своїх зобов`язань перед Україною
Україна розірве угоду з індійським постачальником вакцини CoviShield
Вакцина від коронавірусу Фото: Посольство Індії в Україні
28 Серпня 2021, 16:32
читать на русском

Мінздоров`я розірве угоду з фірмою Serum Institute India (SII) щодо постачання вакцин проти коронавірусу з Індії.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає РБК-Україна.

Відомо, що ця компанія повинна була поставити в Україну 1,5 млн доз препарату CoviShield і 10 млн Novavax. З цієї кількості до України приїхало лише пів мільйона доз препарату, таким чином завод не виконав своєї частини зобов`язань.

Вакцина від Novavax ще не зареєстрована ніде у світі. Ми розуміємо, що після внутрішньої реєстрації мине ще час, тобто до кінця року він (препарат - ред.) може ще не отримає прекваліфікацію ВООЗ. На нього не зможуть видати міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Навіть якщо його привезуть, дуже мало людей захочуть вакцинуватися цим препаратом, - пояснив міністр (досьє Віктора Ляшка).

Міністр наголосив, що зараз компанія-посередник між Україною та Індією, Crown Agents, веде перемовини про розрив контракту. Оскільки з держбюджету була передоплата за 2 млн доз Novavax, її, згідно з умовами контракту, повернуть Україні.

Нагадаємо, Oxford/AstraZeneca - це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцина проти COVID-19 випускається під назвою CoviShield, вона перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання.

Читайте також