Україна судитиметься з Росією через продаж винзаводу "Масандра"

Крім того, Україна ініціюватиме національні та міжнародні санкції проти осіб, причетних до продажу
Україна судитиметься з Росією через продаж винзаводу "Масандра"
Вино “Масандра” (Фото: МінТОТ)
15 Грудня 2020, 14:13
читать на русском

Мінреінтеграції вживе заходів у відповідь після продажу окупантами на аукціоні кримського винзаводу "Масандра" соратнику Путіна Юрію Ковальчуку.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, повідомила пресслужба МінТОТ.

З точки зору права продаж  є продовженням злочину - незаконної "націоналізації", який почався у 2014 році. …"Масандру" передали структурі банку "Росія". Цей банк, як і його основні публічні бенефіціари, знаходяться під міжнародними санкціями з березня 2014 року, ще до початку збройної агресії на Донбасі. Тобто "Масандру" захопили ті, кого вважають натхненниками окупації Криму. І зараз вони розтягують Крим по шматках. Раніше ця ж структура і по такій же схемі – через імітацію аукціону -  отримала контроль над заводом "Новий світ". Це створює ризики для "Масандри", яка є частиною культурної спадщини України і українського Криму. Підприємство може бути знищене, а найцінніші активи просто розкрадуть. За все це доведеться відповідати - заявив Резніков

Міністр (досьє Олексія Резнікова) наголосив, що Мінреінтеграції вживатиме відповідних заходів до осіб, які причетні до незаконного продажу заводу, а саме:

  1.  ініціюватиме національні санкції;
  2.  ініціюватиме судове переслідування, в т.ч. в міжнародних судах;
  3. звертатиметься до міжнародних партнерів про внесення винних до санкційних списків та посилення санкцій.

Всі наявні у відкритих джерелах документи  (протоколи, заявки, біографії керівництва так званого міністерства в Криму, що організувало це, тощо) вже в нас. Санкційний пакет вже готується, - повідомив Резніков.

Читайте також

Нагадаємо, 14 грудня, кримський винзавод "Масандра" продали на аукціоні за 5,327 млрд рублів (трохи більш як 2 млрд грн або майже 73 млн доларів). Його купила дочірня компанія банку "Росія", власником якого є Юрій Ковальчук. Його називають бізнесменом з найближчого оточення президента Володимира Путіна.

"Приватизація" концерну, який, крім значних виробничих активів, володіє унікальною колекцією вин та традиціями виноробства, відбулася за ціною, що мінімально перевищує стартову. Це є ознакою заздалегідь узгодженого результату та фіктивного характеру "аукціону". Крім "Південного проєкту", на "аукціон" заявилася тільки одна компанія, зареєстрована у Москві, зі статутним капіталом, який складає еквівалент близько 135 доларів США.