Україна та Грузія стануть членами НАТО, але невідомі терміни - Столтенберг

Рішення щодо прийняття України до членів НАТО вже ухвалене, але питання лише у термінах
Головне
Україна та Грузія стануть членами НАТО, але невідомі терміни - Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Фото: NATO
14 Січня 2022, 11:23
читать на русском

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна має план на випадок вторгнення Росії до України. За його словами, Україна не підпадає під дію статті 5 про колективну оборону як партнера, а не члена НАТО, але Північноатлантичний альянс надає їй підтримку.

Про це генсек сказав в інтерв'ю DW.

Більшість підтримки надають на двосторонній основі різні союзники - Сполучені Штати, Великобританія, Канада та інші. І я вітаю це. Зрештою, це допомога Україні в самозахисті. І це важливо, тому що це також чіткий сигнал Росії, - зазначив Столтебнберг.

За його словами, рішення щодо прийняття України до членів НАТО вже ухвалене, але питання лише у термінах. Генсек нагадав, що Україна звернулася з проханням про приєднання ще 14 років тому.

Україна вже подала заявку на членство і ми вирішили працювати над цим, підтримуючи її реформи, допомагаючи у модернізації збройних сил за нашими стандартами. У 2008 році ми вирішили, що Україна та Грузія стануть членами (НАТО - ред.), але ми не встановлювали, коли саме, – сказав Столтенберг в інтерв'ю La Repubblica.

Генсек НАТО додав, що лише Україна повинна вирішувати, чи вступати їй до Альянсу, чи ні. Він наголосив, що Росія не має жодного права вмішуватись у це питання. На питання, чи може Україна приєднатися до НАТО у найближчі кілька місяців, Столтенберг відповів:

Зараз на порядку денному реформи - допомога Україні. Повторюю: зараз справа у російській агресії. Вони окупували частину України - Крим, контролюють Донбас за підтримки сепаратистів, а потім хочуть змусити нас прийняти юридично зобов'язувальний договір, який би порушив національний суверенітет.

Нагадаємо, що у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі 12 січня відбулись переговори з питань безпеки із Росією, представниками США та генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у форматі саміту Росія-НАТО. Столтенберг заявив, що Росія не має права вето на вступ України до НАТО.

Читайте також