Україна та США: на що сподівається Офіс президента у зовнішніх відносинах

Представник ОП вважає, що основними пріоритетами є боротьба з корупцією та військова допомога
Україна та США: на що сподівається Офіс президента у зовнішніх відносинах
Фото: Посольство України в США
18 Січня 2021, 16:30
читать на русском

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів про основні пріоритети України у зовнішніх відносинах з США.

В інтерв'ю ТСН.ua Жовква зазначив, що найперше - це підтримка США територіальної цілісності та суверенітету України, враховуючи військову допомогу. За його словами, це питання завжди було важливим для всіх американських адміністрацій.

Ми можемо говорити лише мовою фактів. В черговому оборонному бюджеті, який було схвалено обома палатами вже після подолання вето ще чинного президента Трампа, передбачені ті ж самі обсяги військової допомоги. А що іще важливіше — збільшення фінансування на постачання летального озброєння до України, - сказав він.

За словами заступника керівника ОП, другий пріоритет — активне залучення США до процесу врегулювання ситуації на Донбасі та деокупації Криму. Жовква впевнений, що це питання буде на радарі нової демократичної адміністрації.

Читайте також

Третє, як повідомив Жовква, то це економічний блок. Він вважає, що в України був непоганий товарообіг до коронавірусу — 6 млрд доларів, однак зараз він менший. Також він нагадав про LNG та енергетичну незалежність України, яка могла б гарантуватись з боку США. Важливим є IT та штучний інтелект.

І, не менш важливий пріоритет, це боротьба з корупцією. Тут ми дійсно будемо союзниками президента Байдена у проведенні антикорупційних заходів в Україні, - сказав Жовква.

За його словами, президент Зеленський точно найкращий співрозмовник для президента США, якщо йдеться про Україну.

Нагадаємо, що заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів про вихід з кризи, яка склалась у відносинах України та Угорщини. Країни працюють над спільним документом, який сприятиме врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах.