Конфлікт України з Угорщиною: в ОП розповіли про вихід з кризи

Країни мають спільний план виходу з кризи у відносинах
Конфлікт України з Угорщиною: в ОП розповіли про вихід з кризи
Прапори України та Угорщини (фото: УНІАН)
18 Січня 2021, 11:49
читать на русском

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква розповів про вихід з кризи, яка склалась у відносинах України та Угорщини. Країни працюють над спільним документом, який сприятиме врегулюванню спірних питань у двосторонніх відносинах.

Про це він повідомив в інтерв'ю ТСН.ua.

Жовква зазначив, що в дипломатичному плані 2021 рік починається з візиту міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто до України.

27 січня на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби міністр закордонних справ Угорщини прибуде до України й проведе низку офіційних зустрічей. До слова, буде обговорюватися весь комплекс питань, – розповів він.

За словами заступника керівника ОП, Україна та Угорщина мають спільний план виходу з кризи у відносинах. Так, бажаним для України було б укладення відповідного договору чи угоди з Угорщиною, яка б врегулювала б цей комплекс питань.

Так звана джентльменська угода або угода про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин. Над таким документом робота ведеться. За дорученням президента такий документ було підготовлено українською стороною, передано угорській стороні, отримано їхню реакцію, і зараз процес триває, - сказав Жовква.

Читайте також

Після того, як документ буде готовий, він має бути підписаний лідерами держав. Жовква додав, що такий документ може містити позицію щодо зняття блокування Угорщиною комісії Україна – НАТО та щодо спірних положень закону про освіту.

Заступник керівника ОП висловив сподівання, що спірні питання між країнами розв'язуватимуть у двосторонньому порядку, а блокування засідання комісії Україна – НАТО взагалі буде знято.

Нагадаємо, що Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини у зв'язку з агітацією у день виборів, 25 жовтня, на Закарпатті.

Згодом Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на минулих місцевих виборах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (досьє Дмитра Кулеби) наголосив, що Україна готова до конструктивної і відвертої розмови з угорцями, але "якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами й нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки".

Читайте також наш матеріал: Закарпатські депутати на присязі заспівали угорський гімн: що відбувається у регіоні