Україна витратить майже 17 мільярдів для гарантії польотів

Уряд вирішив стабілізувати ситуацію на ринку авіаперевезень
Головне
Україна витратить майже 17 мільярдів для гарантії польотів
Літак (Фото: picabu)
14 Лютого 2022, 08:12
читать на русском

Кабінет Міністрів виділив понад 16,6 млрд грн для гарантування безперебійності польотів на території України у зв'язку із загостренням зовнішньополітичних загроз.

Як повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, ці кошти будуть спрямовані на надання необхідних гарантій для страхових та лізингових компаній.

Також уряд дозволив використання коштів резервного фонду бюджету для запобігання "негативним явищам на ринку авіаперевезень, пов’язаних із нездійсненням страхового покриття експлуатантам або власникам повітряних суден у повітряному просторі України під час збройної агресії проти України, загрозою нападу та будь-яких військових дій на території України".

Крім того, Уряд ухвалив протокольне рішення, аби Міністерство закордонних справ, Міністерство економіки й Міністерство інфраструктури підготували план заходів щодо альтернативних шляхів повернення громадян на територію України в разі неможливості виконання вітчизняними пасажирськими авіаперевізниками міжнародних рейсів у повітряному просторі України.

Уночі комітет Верховної Ради України з питань бюджету погодив перерозподіл видатків Державного бюджету України передбачений розпорядженням Кабінету міністрів України, прийнятим на позачерговому засіданні 13 лютого 2022 р.

Передбачається виділення з Резервного фонду державного бюджету 16,6 млрд грн Міністерству інфраструктури України для гарантування безпеки польотів у повітряному просторі України в період з 14 лютого 2022 р. до врегулювання зовнішньополітичних загроз.

Зазначається, що виділені кошти будуть використовуватись для гарантування безпеки польотів в України для страхових компаній, компаній-перестрахувальників, лізингових компаній та авіаперевізників з використанням ескроу-рахунків Міністерства інфраструктури, відкритих у Національному банку України.

Після врегулювання та нормалізації зовнішньополітичних загроз держави, невикористанні кошти будуть спрямовані на відновлення обсягів резервного фонду державного бюджету.

Нагадаємо, 13 лютого відбулося спеціальне засідання ща участі урядовців, представників Офісу президента та "Украероруху", щоб  не допустити закриття повітряного простору над Україною через проблеми зі страхуванням - найбільші страхові компанії світу вирішили припинити страхування польотів в авіапросторі України, а власники літаків вимагали від українських авіакомпаній повернути літаки на територію ЄС.

Читайте також