Україна заборонила вʼїзд заступникові убитого глави Білоруського дому в Україні: причини

Заборона діятиме три роки
Україна заборонила вʼїзд заступникові убитого глави Білоруського дому в Україні: причини
Родіон Батулін (фото з соцмереж)
4 Серпня 2021, 17:25
читать на русском

На три роки заборонили в'їзд до України заступникові убитого глави "Білоруського дому в Україні" громадянину Республіки Білорусь Родіону Батуліну.

Про це йдеться у Telegram-каналі організації.

Батулін виїхав з України на територію Євросоюзу 14 липня задля улагодження питань з документами. Коли знайшли мертвим керівника "Дому" Віталія Шишова, Батулін автобусом приїхав до Києва. Втім, 4 серпня на українському кордоні, на пункту пропуску "Устилуг" йому повідомили, що з моменту виїзду він є невʼїзним.

Як повідомив речник СБУ Артем Дяхтяренко у коментарі Укрінформу, Батуліну заборонили в’їзд на територію України, оскільки він може становити загрозу національній безпеці країни.

Заборона винесена 23 липня 2021 року на основі аргументованих даних, що дана особа може становити загрозу національній безпеці України, - зазначив він.

Він додав, що Батулін відомий своїми радикальними поглядами та провокаційними діями під час акцій протесту в Україні.


Довідка. Родіон Батулін є колегою та соратником вбитого Віталія Шишова. Його повʼязують із Сергієм "Боцманом" Коротких, який навчався у школі КДБ Білорусі. Також Батулін був знайомий з неонацистом Максимом "Тесаком" Марцинкевичем.

Раніше Батулін професійно займався боротьбою та виступав за Білорусь. Потім він змінив громадянство на латвійське й виступав вже за цю країну. У 2019 році Батулін брав участь у нападі на автомобіль пʼятого президента України Петра Порошенка.

Нагадаємо, що Шишова знайшли повішеним 3 серпня в одному з київських парків, неподалік від місця його проживання. Крім цього, за Віталієм велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також не раз попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в РБ про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації.

Водночас міністра закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна зробить все можливе, щоб розслідувати смерть білоруського активіста Віталія Шишова. Президент Володимир Зеленський тримає цю справу на контролі.

Голова фундації Білоруський дім у Варшаві Алєсь Зарембюк заявив, що за вбивством білоруського опозиціонера Віталія Шишова у Києві стоять білоруські спецслужби.

Читайте також