Україна запропонувала Європі свої "газові сейфи" - Шмигаль

ГТС України може транспортувати вдвічі більші об’єми газу
Україна запропонувала Європі свої "газові сейфи" - Шмигаль
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (Фото: УНІАН)
23 Листопада 2021, 06:05
читать на русском

Україна готова запропонувати додаткові потужності для транзиту газу в Європу в об’ємі щонайменше 55 млн кубічних метрів на добу.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Він нагадав, що в країні діє транзитний контракт з Європою до 2024 року, але наразі ведуться перемовини щодо його продовження на 15 років.

Такі перемовини ведуться наразі з європейськими партнерами, адже вони, як покупці газу, зацікавлені в тому, аби Україна залишалася надійним транзитером блакитного палива. Загалом наша газотранспортна система може транспортувати вдвічі більші об’єми газу, ніж зараз законтрактовані. Система для цього підготовлена і вона повністю надійна, — сказав він.

Шмигаль зазначив, що Україна звернулася до країн ЄС з ініціативою щодо використання українських газосховищ як "газового сейфа" для Європи.

Україна історично заповнює свої газосховища на 20-26 млрд кубічних метрів із 33 наявних, а залишок може запропонувати для європейських партнерів, - сказав він.

На його думку, такий "газовий фонд" стане гарним стабілізуючим фактором для подолання енергетичних криз.

Довідково: Річна потужність української ГТС становить 146 мільярдів кубометрів газу, що дозволяє транспортувати майже вдвічі більше газу, ніж за допомогою газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", обсяг яких лише 55 млрд кубометрів газу на рік.

Цьогоріч інвестиції в українську ГТС суттєво зросли — за 8 місяців профінансовано майже 4,6 млрд грн на ремонти, діагностику, технічне обслуговування та капітальні інвестиції. Будуються 2 нові компресорні станції "Бар" та "Яготин", а ще 8 планується закінчити до 2025 року. Оператор ГТС передбачає, що у наступні 10 років обсяг інвестицій для модернізації української газотранспортної системи складе 1,5 млрд доларів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн запевнив, що Україна готова сприяти подоланню газової кризи в Європі. Зеленський каже, що наша держава готова зменшити вартість транзиту газу своєю територією та надати власні підземні сховища для зберігання стратегічного резерву палива.

Читайте також