Українці через 15 років зовсім не матимуть пенсії: як це виправити

Відсутність накопичувальної пенсійної системи - економічний злочин проти України
Головне
Українці через 15 років зовсім не матимуть пенсії: як це виправити
Пенсія фото: УНІАН
5 Жовтня 2021, 14:45
читать на русском

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що єдиним виходом отримувати достойні пенсії є запровадження другого рівня накопичувальної пенсійної системи.

Про це глава уряду розповів в інтерв'ю LB.ua.

За його словами, історія з тим, що українці через 15 років зовсім не матимуть пенсії, розпочалась, коли він читав лекцію в університеті "Львівська політехніка".

Не тому (не буде пенсії - ред.), що наші діти не захочуть її нам платити, а тому, що бізнес не зможе витримувати тягар вдвічі більший, ніж зараз. На одного працівника буде два пенсіонери. Це прогнози того, як розвивається наша економіка. Об’єктивні, - сказав він.

При цьому прем'єр вважає єдиним цивілізованим виходом отримувати достойні пенсії – це запроваджування другого рівня накопичувальної пенсійної системи. Це, на його думку, надзвичайно важливий момент розвитку України.

Відсутність накопичувальної пенсійної системи я відношу до власного переліку "економічних злочинів проти України", - наголосив глава уряду.

Шмигаль також зазначив, що запровадив би накопичувальну пенсію 15 років тому, зараз ми мали б накопичених в економіці від 40 до 50 млрд доларів, які б інвестувались в нашу економіку.

Порахуйте, 90 млрд боргу… Якби ми зараз мали внутрішніх накопичень у 50 млрд… це довгі гроші, довгі інвестиції, які пенсійні фонди можуть інвестувати у внутрішню економіку. Це взагалі інший економічний світогляд держави. Плюс на сьогодні це розрахунково вдвічі більша пенсія, аніж та, яка існує наразі. Тобто, це те, що ми маємо зробити, аби через 10-15 років мати достойну пенсію. Це невідворотно, - сказав прем'єр.

Нагадаємо, у червні Кабінет міністрів України затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення та розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Читайте також наш матеріал: Пенсійна реформа: які законопроєкти ухвалять та кому очікувати на підвищення виплат

Читайте також

1