МОЗ: Українці пізно звертаються до лікаря при наявних симптомах COVID-19

Люди починають звертатись до медиків лише на 7-8 день після захворювання
МОЗ: Українці пізно звертаються до лікаря при наявних симптомах COVID-19
Коронавірус (фото: ВВС)
19 Листопада 2020, 12:50
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що громадяни при наявних симптомах коронавірусу пізно звертаються до лікарів по медичну допомогу.

Про це він повідомив під час брифінгу у четвер, 19 листопада.

За його словами, люди починають звертатись до лікарів лише на 7-8 день після захворювання.

Ми спостерігаємо багато таких випадків, коли люди дуже пізно звертаються за медичною допомогою. Не в лікарню, а навіть до сімейного лікаря звертаюся на 7-8 день після захворювання, - зазначив міністр.

Степанов (досьє Максима Степанова) наголосив, що у Міністерстві охорони здоров'я розробили чіткий механізм, який працює в Україні, щодо поведінки людини при відповідних симптомах захворюваності на COVID-19. Він також закликав не займатися самолікування та не купувати антибіотики без консультації з лікарем.

Читайте також

За словами міністра, перш за все при появі симптомів коронавірусної хвороби необхідно поінформувати свого сімейного лікаря. Сімейний лікар повинен опитати пацієнта і за наявності симптомів COVID-19 направити до нього мобільну бригаду для взяття зразків на тест методом ПЛР.

У випадку, якщо не виходить зв’язатися з сімейним лікарем, або людина не має декларації з лікарем первинної ланки, необхідно зателефонувати на гарячу лінію Національної служби здоров'я України — 1677 або 0 8700 60 20 19. За цим номером людина зможе отримати чіткий алгоритм дій, а також інформацію щодо тестування симптомів COVID-19 та інших питань.

Зараз МОЗ опрацьовує питання укладення електронної декларації.

Нагадаємо, що при появі симптомів COVID-19 необхідно залишатися вдома і звернутися до сімейного лікаря, а якщо декларації з лікарем "первинки" немає, то в НСЗУ або в контакт-центрі МОЗ скерують як його обрати.

1