Українців хочуть змусити заплатити податки за придбані будинки, землю та автівки

Українців планують перевірити на доброчесність при сплаті податків
Важливо
Українців хочуть змусити заплатити податки за придбані будинки, землю та автівки
Оподаткування житла (Фото: Міністерство фінансів України)
13 Грудня 2021, 14:14
читать на русском

Податкова служба України планує оцінити операції фізичних осіб з 1995 року щодо наявності несплачених податків. З вересня 2022-го повинні бути запроваджені непрямі методи податкового контролю, внаслідок чого несплачені раніше податки донараховуватимуться у розмірі 19,5% (військовий збір та ПДФО) навіть за куплені у минулому великі об’єкти.

Про це пише ТСН.

Наприклад, якщо сім’я купила квартиру чи будинок, але дохід, витрачений на покупку, не задекларувала, то на вартість нерухомості нарахується податок. Якщо ж житло придбали ще на початку 90-х і інформація про покупку відсутня у реєстрі, податківці дізнаються про квартиру, коли ви спробуєте її продати.

Окрім нерухомості перевірять й інші великі витрати: купівля автомобіля чи земельної ділянки.

Міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню НВ заявив, що на будь-які куплені великі об’єкти нерухомості без задекларованих доходів чи податкової амністії (коли людина показує свої реальні доходи, з яких не були сплачені податки) податкова має право нарахувати суму несплаченого раніше податку. При цьому донарахування буде не на всю суму покупки, а лише на різницю між вартістю нерухомості та задекларованими доходами.

Проте точних правил поки що немає, адже Мінфін лише готує законопроєкт. Можливо й таке, що продавців нерухомості чи інших великих об’єктів змусять повідомляти податкову про проведення угоди. Такі системи наразі працюють в багатьох країнах світу.

Варто зазначити, що в розробленому законопроєкті Мінфіну про непрямі методи податкового контролю існуватимуть і певні обмеження. Наприклад, якщо куплена нерухомість має площу менш як 120 кв. м, податкову амністію можна не проходити. В майбутньому можуть з’явитися й інші правила. Можливо не будуть враховувати витрати певної суми грошей.

Якщо ж житло чи інший великий об’єкт були куплені за зарплату в конвертах чи інші тіньові доходи, уникнути надто високого процента допоможе податкова амністія. В цьому випадку сума обов’язкової доплати зменшиться. Наприклад, за квартиру нарахується всього 5%.

Нагадаємо, на думку експертів, Україні бізнес, який не захоче збанкрутувати, перейде "в тінь" та працюватиме нелегально через податковий закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" №5600.

Читайте також

1